Kalazanci Szent Józsefre emlékeztek Nagykárolyban

A résztvevők hálát adtak azért, hogy a piaristák tevékenysége alakította és alakítja ma is a település életét. „Kalazanci Szent József által ­Isten nagyon sok kegyelmet adott a világnak, de egyházmegyénknek és városunknak, Nagykárolynak is” – hangsúlyozta köszöntőbeszédében Schönberger Jenő.
A búcsú ünnepi szónoka idén Martos Levente Balázs, a Győri Hittudományi Főiskola biblikus teológiai tanára, a püspöki szeminárium prefektusa volt. Homíliájában szintén a piarista erényekről beszélt: „Kalazanci Szent József az engedelmesség és a remény gyönyörű példáját adta életével. Sok szenthez hasonlóan ő is láthatta művének hanyatlását, de azt kérte rendtársaitól, hagyatkozzanak Istenre, és igyekezzenek nagyobb perspektívában értelmezni a történéseket. Amikor egy szenthez egyszerű szívvel közelítünk, mi is olyanok leszünk, mint a gyermekek, akik nagy szemmel rácsodálkoznak valamire, és azt mondják: ha neki lehetséges volt, nekem is sikerülhet. Az ő értékei az én életemben is megvalósíthatók.” Martos Levente Balázs felidézte a piarista szerzetesektől kapott lelki ajándékait, így azt a gondolatot is, miszerint tudni kell dönteni az igazi értékek mellett: „Küzdeni kell a szép és nemes dolgokért, az értékekért. Nem minden sikerül első nekirugaszkodásra, ezért újra meg újra próbálkozni, gyakorolni kell, időt szánni a célok elérésére. A szép dolgokhoz fel kell nőni” – mondta homíliájában.
A szentmise végén Ruppert József piarista osztotta meg a hívekkel az örömhírt, hogy Kalazanci Szent József és ­Boldog Celestina ­Donati után újabb rendtársukat kanonizálják: idén novemberben Ferenc pápa Rómában szentté avatja Boldog Faustino Miguez piarista atyát.

Forrás és fotó: Szatmári Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .