A remény jele Szíriában

Fotó: Catholic News Agency

 

A város felajánlása Ibrahim Alszábag OFM plébános vezetésével és az aleppói papság koncelebrálásával történt az Assisi Szent Ferenc-székesegyházban, amelyet a helyiek a ferencesek templomának is neveznek. A fatimai Mária-jelenések századik évfordulóján és a gyermek látnokok szentté avatásának napján bemutatott szentmisére megérkezett a fatimai Miasszonyunk szobra is, a portugáliai kegyhely ajándéka, melyet a liturgia után körmenetben vittek végig a keresztény al-Azizijah negyeden, ahol nagy pusztítást okozott a háború.
Az S.O.S. Christians in Syria szervezet arról számolt be, hogy az Assisi Szent Ferenc-székesegyházat teljesen megtöltötték a hívek. Sokan könnyeztek örömükben, hiszen jó néhány évig nem volt lehetőségük arra, hogy körmenetben fejezhessék ki a Szűzanya iránti tiszteletüket.
„Adjunk hálát az Úrnak, hogy megérhettük ezt az áldott napot, és bízzuk Aleppó keresztényeit a Szűzanyára. Ő, a béke királynője, aki a béke hercegét adta a világnak, hozza meg a régóta vágyott békét a Közel-Keletnek és az egész világnak” – hangzott a fohász az ünnepi szentmisén.
Az Aleppót a fatimai Szűz oltalmába ajánló szentmise egy többnapos programsorozat része volt, melyet a fatimai jelenések évfordulójának tiszteletére rendeztek a ferences templomban. A programok május 11-én kezdődtek közös imádsággal és körmenettel, melyen a Szent Szűz Fatimából érkező szobrát vitték körbe a városban.
„Hat év után most először tudtunk körmenetet tartani Aleppóban anélkül, hogy rakéták becsapódásától kelljen félnünk. Nagy megindultsággal köszöntjük a fatimai Szüzet Aleppóban, és azt reméljük, hogy a Szűzanya egész Szíria békéjéért imádkozik” – olvasható a székesegyház ­Facebook-oldalán.
António Marto leiria-fatimai püspök tavaly október 13-án, a legutóbbi fatimai nemzetközi zarándoklat végén áldotta meg a szobrot, amelyet az aleppói „vértanú egyházmegyének” szánt ajándékul.
A háború pusztításait megszenvedő Aleppóban még mindig súlyos az élelmiszer- és a gyógyszerhiány, és nem állt helyre az áram- és a vízszolgáltatás sem. Ennek ellenére – amint arról Antoine ­Audo, a város káld katolikus érseke beszélt egy interjúban – a templomok május elejétől tele vannak rózsafüzért imádkozó, illetve litániát mondó hívekkel.
Az aleppói ferences templomban is újraindult az élet. Május számukra is Mária hónapja: fénypontja a fatimai Szűz ünnepe volt, amelynek másnapján a gyermekek elsőáldozását ünnepelte a közösség. Plébánosuk, a damaszkuszi születésű Ibrahim Alszábag ferences szerzetes a háború idején kitartott a hívei mellett, nem hagyta el a várost. A szentföldi kusztódia 2015 júliusában a hónap emberének választotta.

Forrás: Catholic News Agency

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .