Regisztrálni kell a csíksomlyói pápalátogatásra

Fotó: Serbán Mária

 

Oláh Zoltán a sajtótájékoztató elején bemutatta az eseményre készült bannert és logókat. Ferenc pápa nemcsak Székelyföldre, hanem mind a négy magyar római katolikus egyházmegye híveihez érkezik. Böcskei László a jelenlétével annak kívánt nyomatékot adni, hogy a pápalátogatás történelmi eseményének a négy egyházmegye (a gyulafehérvári, a szatmári, a nagyváradi és a temesvári) a házigazdája.
Böcskei László püspök elmondta: a pápalátogatás nem helyi ügy, a Gyulafehérvári Egyházmegye mellett a másik három is a magáénak tekinti. Beszédében emlékeztetett Ferenc pápa óhajára, amit a romániai püspökök őszi ad limina látogatásán közölt, hogy otthon, a saját szülőföldjükön szeretné megismerni a híveit.
Jövetelével a Szentatya képletesen átölel minket, megköszöni a múlt sötét korszakaiban tanúsított kitartásunkat, és a bátorítás üzenetével érkezik – fogalmazott a nagyváradi megyéspüspök. – Látogatása biztatás egy olyan világban, ahol keressük az utunkat. Nagy ajándék, hogy itthon köszönthetjük Krisztus földi helytartóját: húsz évvel ezelőtt II.
János Pál pápa nem látogathatott el Erdélybe, most itt az alkalom az utódával való találkozásra. Ferenc pápa érkezése ugyanakkor kihívás is, hiszen apostoli útjának következményei is kell hogy legyenek. Nemrég Panamában, az ifjúsági világtalálkozón a Szentatya arra hívott, hogy igyekezzünk elevenen tartani magunkban közös álmunkat, ami nem más, mint maga Jézus Krisztus. Ilyen gondolatokkal készüljünk a látogatására – fogalmazott a nagyváradi megyéspüspök.
Bodó Márta Csíksomlyóról, a helyszínről beszélt, és bemutatta a kegyhely történetét az érdeklődőknek. Szólt a búcsú jelentőségéről, és emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy Jaku­binyi György érsek a pün­kösdi búcsúnyerés lehetőségét kiterjesztette a pápalátogatás idejére.
Veres Stelian román nyelven beszélt a sajtó képviselőinek Csíksomlyóról, a kegyhelyről.
A sajtóbizottság közleményt adott ki a pápalátogatással kapcsolatos tudnivalókról, ezeket Oláh Zoltán ismertette a sajtótájékoztatón.
Amint köztudott, Ferenc pápa június 1-jén érkezik Csíksomlyóra. Minden zarándokot szeretettel várnak. A plébániákon már zajlik a zarándokcsoportok szervezése. Mivel várhatóan nemcsak a Gyulafehérvári, a Szatmári, a Nagyváradi és a Temesvári Egyházmegyéből, hanem az egész Kárpát-medencéből érkeznek majd zarándokok a történelmi eseményre, ezért március 1-jétől ingyenes online regisztrációt indítanak a Pontifex.ro honlapon. Március 31-ére tervezik a jelentkezések összesítését. A Csíksomlyóra utazás és a Kissomlyó hegyére való feljutás gördülékenysége érdekében a szervezők szeretnének időben képet kapni a zarándokok várható létszámáról. Ha szükséges, néhány nappal meghosszabbítják a regisztrációs időszakot.
Csoportos és egyéni regisztráció is lesz, a csoportok azonban előnyt élveznek. A regisztrációs felületen külön regisztrálhatnak a zarándokcsoportok, a családok, a papok, a szerzetesek és a szerzetesnők, illetve a mozgáskorlátozottak és a kísérővel érkező betegek, akik speciális figyelmet igényelnek. A regisztrálók e-mail­ben kapnak visszajelzést. A regisztráció lezárása után szektorokba osztják a jelentkezőket, és ezt követően bocsátják ki a vonalkódos belépőket. Egy belépővel egyszeri alkalommal lehet bejutni az esemény helyszínére. A regisztráció ingyenes.
Regisztráció és belépő nélkül is el lehet majd jutni Csíksomlyóra, viszont ebben az esetben a pápai misét legfeljebb messziről, kivetítőn lehet követni. Az így érkezőket nem tudják beengedni a biztonsági zónákba.
A szervezők önkénteseket is toboroznak, elsősorban székelyföldieket. Jelentkezni Csobot Györgydeák Szabolcsnál, az önkéntesek koordinátoránál lehet. Elérhetőségei: +40 (749) 059 459, csobot.szabolcs@gmail.com.
A helyi önkormányzat és a szervezők nyomatékosan kérik, hogy a résztvevők ne személygépkocsival tervezzék az utazást. A városban nincs elegendő parkolóhely, ezért Csíkszeredát május 31-től lezárják az autósforgalom elől. Június 1-jén várhatóan csak a külön engedéllyel rendelkező személygépkocsik juthatnak be Csíkszereda területére.
A zarándokcsoportok vihetnek az eseményre templomi, illetve lelkiségi lobogót, valamint normál méretű vatikáni, közösségi és más szokásos zászlókat is. A szervezők kérik, hogy ezeken ne tüntessenek fel olyan politikai vagy társadalmi üzenetet, jelképet, amely idegen a szentmisétől és a zarándoklattól. A korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is szeretnék megőrizni a csíksomlyói zarándoklatok imádságos jellegét.
Minden zarándok biztonsági ellen­őrzésen esik majd át a belép­tető­kapuknál, ezért már a kora hajnali órákban elkezdődik a beléptetés. Ennek pontos menetéről a későbbiekben adnak tájékoztatást.
A zarándokok vihetnek magukkal gyógyszert, széket, esernyőt, zászlót és ennivalót, illetve egy minél kisebb csomagot, valamint egy félliteres borvizes palackot is. A szervezők keresik a megoldást arra, hogy a pápalátogatás idején ivóvizet biztosítsanak a Kissomlyó-hegyen. A résztvevők nem vihetnek magukkal szúró-, illetve vágóeszközöket, bicskát, ollót, körömvágót, gyúlékony vagy robbanékony anyagot, üveget, fegyvert.
A szertatás latinul zajlik majd, az énekek magyarul csendülnek fel, a pápa olaszul szól a zarándokokhoz, amit magyar, román és angol nyelvre fordítanak. A kivetítőkön román nyelvű feliratozás is lesz. A TVR1 román állami televízió élőben közvetíti az eseményt. A liturgián elhangzottakat tolmácsok fordítják majd több különböző nyelvre. A szövegek mobiltelefonon is hallgathatók lesznek, nyelvenként más és más frekvencián.
A sajtótájékoztatón a pápalátogatással kapcsolatos tudnivalókat román nyelven Veres Stelian ismertette.
Újságírók kérdésére válaszolva a sajtófelelősök elmondták: a Kissomlyó-hegyen kijelölt biztonsági terület elég nagy lesz ahhoz, hogy minél többen közelebbről láthassák a pápát. A Szentatya látogatása pasztorális jellegű, ám természetesen találkozni fog a világi vezetőkkel is. A szervezők hangsúlyozták, hogy a regisztráció vallásra való tekintet nélkül mindenki számára ingyenes.

Forrás: Fábián Róbert/Romkat.ro

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .