Reformáció 500

Fotó: Lambert Attila

 

Hit által címmel jelent meg az az interjúkötet, amelyben Bogárdi Szabó István református, Gáncs Péter evangélikus és Veres András katolikus püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Kon­ferencia elnöke az egységkeresés lelkületével vall hitről, életről, közös gondokról és megoldásokról.
A könyvbemutatót november 8-án a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) győri csoportjának szervezésében tartották meg Győrben, a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karának Barsi Ernő Termében.
A reformáció ünnepére megjelent kötetben Kovács Lajos Péter, az Éghajlat Kiadó ügyvezető elnöke beszélget a három történelmi egyház elöljáróival.
A könyv első részét Hafenscher Károly evangélikus lelkész, a Reformáció Emlékbizottság munkájának segítéséért felelős miniszteri biztos ismertette. Örömét fejezte ki, hogy a közös válaszok keresésének igényével jött létre a kötet. „A megújulás fájdalommal jár, sebeket, nehéz pillanatokat, harcokat is kíván. A megújulás próbatétel. Csak Isten áldásával tud megvalósulni, akkor, ha megfogjuk egymás kezét, ha nyitottak vagyunk, és felfelé, a Szentlélekre tekintünk” – fogalmazott.
Makláry Ákos görögkatolikus parókus, a KÉSZ elnöke kiemelte: a kötetben Krisztus-követő emberek személyes hangon vallanak hitükről, életükről, választásaikról.
A három interjúalany a szervezők által megfogalmazott kérdésekre válaszolva kapott szót. Bogárdi Szabó Istvánt a közérdekű, aktuális ügyekben való közös fellépés lehetőségéről kérdezték. „Krisztus zászlója alatt állunk mindannyian, ebből evidenciák sokasága következik. Így a család fogalma, a nemek száma, az élet tisztasága, a közéleti tiszta beszéd, az igazság képviselete olyan témák, amelyekben a hátunkat egymásnak vetve kell fellépnünk.” Az ökumené lehetőségéről szólva hangsúlyozta: ma már nem élhetünk „bezárva a magunk kapszuláiba”. Párbeszéd folyik az egyházvezetés szintjén a püspökök között, a mindennapokban pedig a vegyes házasságok tesznek tanúságot az együttélésről – mutatott rá a református püspök, példaként említve, hogy lánya is katolikus fiatalemberrel kötött házasságot.
Gáncs Pétert a migrációs helyzetben való közös fellépés lehetőségéről kérdezték. Az evangélikus püspök elmondta, tavaly éppen ez idő tájt, november 18-án Várszegi Asztrik főapát meghívására Pannonhalmán ő volt a jubileumi Szent Márton-év záró szentmiséjének szónoka. Ám alig zárta be a Szent Mártonra emlékező évet, máris megnyitott egy másikat, a Luther Márton előtt tisztelgő esztendőt. Az evangélikus püspök beszédében a keresztnevek egybeeséséről elmélkedett, közös pontokat keresve. „A két Márton egyike meglátta Krisztust a koldusban, a másik a halálos ágyán azt fogalmazta meg, hogy mind­annyian Krisztus kegyelmének koldusai vagyunk. A migránsok segítésének kérdésében is az ő példájukból kell kiindulnunk” – mutatott rá.
Veres Andrást az evangelizáció és a szocializáció közös területeinek kereséséről kérdezték. Az MKPK elnöke válaszában a felekezeteknek a közjó érdekében végzett szolgálatáról beszélt. Kiemelt lehetőségként említette az iskolát, amely a nevelésben, a meggyőződés formálásában betöltött szerepe révén minden egyházellenes hatalom elsődleges célpontja. A győri megyéspüspök méltatta a felekezetek közötti jó iskolai együttműködést, amely mind a gyerekek, mind a szülők körében megvalósul. A főpásztor kiemelte: az egyházak célja mindig Krisztus országának építése. Ez a törekvés hatja át a társadalom iránti felelősségvállalásukat, hitbeli elköteleződésüket.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .