Áldd meg küldetésünket!

Fotó: Merényi Zita

 

Tizenharmadik alkalommal szervezett képzést házaspároknak a Schönstatt mozgalom családakadémiája. A tanulmányok elvégzését követően missziós küldetésre kötelezik el magukat a résztvevők: környezetükben segítik a házasságokat. A küldetésünnepen ezúttal hét házaspár vehette át a család­tré­ner­kép­zésről szóló diplomát Bíró László püspöktől, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferensétől, valamint a családakadémiát vezető Fehér házaspártól.
Az év közben hétvégén, nyáron pedig tábori keretek között tartott kétéves képzés első időszakában a házaspárok saját kapcsolatuk megerősítésével foglalkoznak, a folytatásban pedig pedagógiai és retorikai módszereket sajátítanak el, a vizsgán pedig bemutatják az úgynevezett szívtémát, amely a szívükhöz leginkább közel álló gondolatkört dolgozza fel. Alkalmanként hét-nyolc házaspár indul egy-egy évfolyamban, az elmúlt másfél évtizedben így már csaknem százan végezték el a családakadémiát. A szívtémákból áll össze a családakadémia képzési „témabankja”, a házaspárokat e témákban hívhatják meg előadást tartani.
Ezúttal hét házaspár végezte el a képzést. A hálaadó szentmisén velük ünnepeltek gyerekeik, rokonaik, barátaik és a Schönstatt mozgalom felelősei. A főcelebráns és szónok Bíró László püspök volt. Köszöntőjében örömének adott hangot, hogy újra és újra vannak olyanok, akik elvégzik a képzést, és vállalják mások házasságának megerősítését. „Időt és energiát fektettetek be, és ti is sokat kaptatok e két év alatt. Ám tudnotok kell, egy válság kihordása lényegesen több időt és energiát igényel.” Bíró László hangsúlyozta: fontos értéket jelent, hogy a megújulási mozgalmak között a Schön­statt kiemelt figyelmet fordít a házasság szentség voltára.
A családreferens püspök szentbeszédében a Schönstatt mozgalom Mária-tiszteletéhez kapcsolódva a Szűzanya lelkiségét állította példaként az ünneplők elé: Mária az Istennek kimondott igent képviseli, szemben azzal a nemmel, amit az ember akkor mondott Istennek, amikor a sátán csábításának engedve szembefordult vele. Az ördög azzal nyerte meg magának az embert, hogy ígéretet tett neki arra, olyan lehet, mint Isten. Ám engedetlenségével az ember önmagát is elveszítette: zavarni kezdte a testi mivolta, s összeütközésbe került mindazzal, amivel korábban harmóniában élt. „Korunk is azzal csábítja az embert, hogy elég önmagának, Isten pedig nem létezik. Ha azonban az ember kivétetik a természetének megfelelő környezetből, azonnal külső és belső káosz lesz úrrá a világában. Míg a »nem« szétszór, addig az »igen« összegyűjt. Ha az ember ki tudja mondani az igent, akkor Isten országa jelenik meg köztünk. A mi igenünk a feltétele annak, hogy Isten országa jelenvalóvá válhasson. Igent kell tehát mondanunk Isten országára, a Szentlélekre és az életre” – figyelmeztetett a püspök.
Bíró László küldetésükről is beszélt a házaspároknak. „Hiteles tanúknak kell lennetek, és ehhez megtérésre van szükség” – mutatott rá a feladatukra. Megtérés az, ha evan­géliumi realitással szemlélik korunk valóságát, ha a szakralitás igényével megújítják módszereiket, és ha megtalálják a megfelelő nyelvet, amely mindig megmarad az igazság mellett.
A püspök a nehézségek átgondolására bátorította a házaspárokat. „Elfáradunk, mert erős az ellenszél. Ám tudnunk kell, hogy jövőbe mutató értékeket őrzünk, mégpedig agresszív ideológiák között, amelyek sok kárt okoznak, de el fognak tűnni.”
A lelkesedés ébrentartásához az erőforrások számbavételét javasolta. Kiemelte, hogy a Schönstatt-lelkiség megőrzésében sajátos kincs segíti a családokat, az otthonukban felállított házi szentély. Kentenich atya bölcs felismerése volt, hogy a mozgalomban meghonosította az őseinknél és sok más kultúrában szokásként élő házi istentiszteletet. „Nem tudjuk, hogyan alakul Európa sorsa. Ma mindenütt sötétség vesz körül bennünket, de a házi oltárokat nem vehetik el tőlünk” – figyelmeztetett ezen erőforrás őrzésének fontosságára a püspök.
A szentmise végén a házaspárok átvették a képzést igazoló diplomákat. A kurzus két résztvevője, Kiriakidis Elef és Enikő elmondta: vállalt témájuk középpontjában a házasság ápolása áll. Arról a tapasztalatukról számoltak be, hogy rengeteg megromlott házasságot látnak maguk körül, még a katolikusok között is. „Szeretnénk kommunikációs gyakorlatokkal segíteni egymás jobb megértését, érzelmi és gondolati szinten egyaránt” – fogalmazták meg missziós küldetésük lényegét.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .