Rakéták, bombák, harcok

Június 12-én súlyos provokáció történt: elraboltak és meggyilkoltak három izraeli kamaszfiút. A bosszú nem maradt el: csakhamar élve elégettek egy palesztin fiatalt. Az izraeli–palesztin fegyveres konfliktus azóta – immár közel egy hónapja – légi és szárazföldi csapásokkal folytatódik, egyre nagyobb véráldozatokat követelve. A palesztin áldozatok száma már meghaladja az ezer főt, izraeli oldalon száz alatt van a támadásokban meghaltak száma. Ez jól tükrözi a két fél fegyverkezési helyzete közötti különbséget. A palesztin rakéták közül sokat még a levegőben felrobbant a vaskupolának nevezett védelmi rendszer.


A gázai konfliktusban is tetten érhető, hogy a felek kölcsönös fegyveres bosszúja még a fegyverszünethez sem visz közelebb, nemhogy a békéhez. Csak a „két állam” egymás mellett élése és az ahhoz vezető lépések őszinte, következetes teljesítése szolgálhatja a megbékélés ügyét. Úgy tűnik, az izraeli közvélemény és a nemzetközi közösség is egyre inkább arra a meggyőződésre jut, hogy első lépésként halaszthatatlan a mindkét fél javát szolgáló fegyverszünet elérése.

A gázai övezet miatti válság megosztja az Izraelben élő keresztényeket – mondta David Neuhaus, a jeruzsálemi latin patriarchátus képviselője az ACS hírügynökségnek. Neu ha us hangsúlyozza: a keresztény közösségeknek az lenne a feladatuk, hogy minden esetben kiálljanak a békéért, az evangélium értékeiért. Izraelben külön csoportot képeznek a keleti egyházak közösségei, mellettük még ott van az Etiópiából menekült keresztények sokasága is, akiket Beerseba mellett helyeztek el, de Izrael nem ismeri el menekültstátusukat.

(VR/Magyar Kurír)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .