Püspöki tanácskozás a családról

Az összejövetel témája következő volt: Kihívások és lehetőségek az egyház megerősítésére a – család témájával foglalkozó – rendkívüli püspöki szinódus (2014) összefüggésében. A főpásztorok korunk legnagyobb kihívásai között említették meg a demográfiai visszaesést, valamint a szétszakadt családok számának növekedését. Ugyanakkor hangsúlyozták a családi élet értékeinek újrafelfedezésére, az életre való nyitottságra és a vallásos nevelésre irányuló pasztorális törekvések jelentőségét is.


Egyfelől kiemelték a családmozgalmak szerepét, másfelől pedig azt, hogy milyen fontos a családok részvétele a pasztorális tevékenységben, valamint a férfi és nő közötti házasságot védelmező kezdeményezésekben, ahogyan ezt a horvátországi referendum is tanúsította.

 

A házasság nélküli együttélések számának növekedésével, illetve az ezzel összefüggésben jelentkező nehézségekkel kapcsolatban a püspökök hangsúlyozták, hogy szükség van olyan plébániákra, amelyek valódi befogadó közösségek.

 

A találkozó keretében a püspökök kitértek arra is, hogy az elmúlt években az egyház fontos szerepet vállalt magára mind az országokon belüli, mind pedig az egyes nemzetek közötti megbékélés előmozdításában, s ez hozzájárult az egészséges nemzettudat erősödéséhez, a más nemzetek kultúrája és hagyományai iránti tisztelet és elismerés térnyeréséhez.

 

A konferencia programjában helyet kapott egy beszélgetés is Krzysztof Zanussi lengyel filmrendezővel. Az eszmecsere témája a szent és a profán kapcsolata volt a kortárs művészetben.

 

A találkozón a résztvevők közösen imádkoztak Ukrajnáért és a jelenlegi politikai helyzet mielőbbi békés megoldásáért.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .