Püspöki szinódus az új evangelizációról

„Ezzel az ünnepélyes szentmisével megnyitjuk a XIII. rendes püspöki szinódus közgyűlését, amelynek témája: Az új evangelizáció a keresztény hit átadására. E téma programszerű útmutatás az egyház élete számára; vonatkozik minden tagjára, a családokra, a közösségekre, az intézményekre. Jelentőségét hangsúlyozza, hogy egybeesik a hit évének megnyitásával, amelyre október 11-én, a II. vatikáni zsinat kezdetének 50. évfordulóján kerül sor” – kezdte homíliáját XVI. Benedek pápa, aki ezt követően az új evangelizációról elmélkedett. Az egyház azért létezik, hogy evangelizáljon – mondta.


A szentatya tekintetét ezután Avilai Szent János spanyol áldozópapra és Bingeni Szent Hildegárd német misztikusra, apátnőre emelte, akiket előzőleg az egyetemes egyház doktoraivá nyilvánított. A Szentlélek napjainkban is új lendületet ébresztett az evangéliumi jó hír hirdetésére. Egyrészt az „Ad gentes” misszióban, amely azok felé irányul, akik még nem ismerik Jézus Krisztust és üdvözítő üzenetét. Másrészt pedig az új evangelizáción keresztül, amely főleg azokhoz a megkeresztelt személyekhez igyekszik elérni, akik eltávolodtak az egyháztól, és nem gyakorolják keresztény hitüket.

A házasság témája különleges figyelmet érdemel. Egy férfi és egy nő egysége, „egyetlen testté válása” a termékeny és felbonthatatlan szeretetben olyan jel, amely erőteljesen szól Istenről. Olyan ékesszólással, amely napjainkban még fontosabb, mivel a házasság – éppen az ősi evangéliumi hagyományokkal rendelkező térségekben – különféle okok miatt mély válságon megy keresztül. Ez nem véletlen – fogalmazott XVI. Benedek pápa.

Nyilvánvaló összefüggés áll fenn a hit és a házasság válsága között. Az egyház megállapítja és tanúsítja: a házasság nem pusztán tárgya, hanem egyben alanya is az új evangelizálásnak. Jól bizonyította ezt a közelmúltban megrendezett családok világtalálkozója.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .