Püspöki szentmisével emlékeztek a mohácsi csata hőseire

Fotó: Loósz Róbert

 

Homíliájában a főpásztor az evangéliumhoz kapcsolódva Loyolai Szent Ignácot idézte, aki szerint a világ az embert három szempont alapján ítéli értékesnek vagy kevésbé értékesnek: mit mondanak róla mások, mit tud megtenni, és mit birtokol.
Jézus nem ezért kíváncsi arra, hogyan gondolkodnak róla. Azért kérdezi meg a tanítványoktól, kinek tartják őt, hogy azok elgondolkozhassanak a saját magukhoz, illetve Jézushoz fűződő kapcsolatukról – hangsúlyozta Udvardy György püspök.
A Pécsi Egyházmegye főpásztora a szertartáson bejelentette, hogy hamarosan megkezdődhet a mo­hácsi fogadalmi emléktemplom teljes felújítása. A tervek szerint a több mint egy éven át tartó munkálatok során a homlokzati burkolat tisztítását és cseréjét végzik el a szakemberek, illetve új elemekkel bővül majd a szentély.
A mohácsi fogadalmi templom az 1526-os vesztes csata utáni összefogás jelképe: alapkövét a törökkel vívott küzdelem négyszázadik évfordulóján, 1929-ben helyezték el. Alapjába több ezer magyar város és falu földjét keverték, ezzel kívánták kifejezni az építés támogatói, hogy a nemzet képes az összefogásra.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .