Pünkösdi lendületben

Leginkább a missziós csoportok jelenléte-közreműködése biztosította a családbarát rendezvény pünkösdi sokszínűségét és „nemzetközi” hangulatát. Lelkes önkéntesek régi-új zarándokcélpontokat, az országokat összekötő Mária-utat, a történelmi szent helyeket „felfűző” Gyöngyök útját, és a budai Sziklatemplom Márianosztrára vezető pálos „túrát” is reklámozták Máriaremetén.

A szabadtéri oltár ez idő alatt színpadként szolgált, ahol rögtönzött koncertet adtak az esztergomi szeminárium növendékei, szót és figyelmet kértek többek között a verbiták, a Pápai Missziós Művek és az Új Jeruzsálem képviselői. Délután Irodalmi csemegék a családról címmel Oberfrank Pál színművész és Lackfi János költő műsorát követhették figyelemmel a jelenlévők. Az Ars Sacra Alapítvány képzőművészeti pályázatának díjait Erdő Péter bíboros adta át, aki ezt követően pódiumbeszélgetés keretében válaszolt Kunszabó Zoltánnak a család évére, korunk lelkipásztori kihívásaira, a házasságra és a papi hivatásra vonatkozó kérdéseire. A főpásztor kiemelte, hogy a globalizáció által mindannyian egy kulturális és antropológiai átalakulás folyamatának részesei vagyunk. A tömegtájékoztatás új formái egyaránt lehetnek a gonoszság és a kegyelem közvetítői. Az egyház számára minden „új lehetőség” egyben morális kihívást is jelent. Erdő Péter a felelősségérzetre és a mindenkor érvényes isteni bölcsességre való ráhagyatkozásra szólított fel, rámutatva, hogy hitünk örökségéből minden aktuális kérdésre választ tudunk adni. A család ma gyakran emlegetett „válságát” érintő kérdésre reagálva a személyes elkötelezettség, az áldozatkészség jelentőségét és az ebből fakadó szeretetközösség erejét hangsúlyozta a főpásztor. A közeljövő legfontosabb egyházi eseményei közül pedig Scheffler János, a „vértanú hűségű” püspök boldoggá avatását említette, amelyre július 3-án a szatmárnémeti székesegyházban kerül sor.

A lourdes-i oltárnál bemutatott szentmisén pünkösd jelentőségét az aznap ünnepelt Páduai Szent Antal gondolatain keresztül világította meg a bíboros prímás.
 

Fotó: Kissimon István  

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .