Mária gyermekei a hitért és a nemzetért


Az idei csíksomlyói búcsún a szombat délelőtti szentmise homíliáját Spányi Antal székesfehérvári püspök mondta. Beszédében a hit mellett való kiállásra, az áldozatvállalásra és az erkölcsi megújulásra buzdította a híveket. A búcsú mottója ebben az évben: „Mária által Jézushoz!”

A szentmise kezdetén Orbán Szabolcs ferences tartományfőnök és Jakubinyi György gyulafehérvári érsek köszöntötte a híveket. Jakubinyi érsek úgy fogalmazott: „Mindannyian Mária gyermekei vagyunk, ez az, ami összeköti és elhozza a kegyhelyre a világ különböző pontjain élő magyar keresztényeket.”

A szentmisét együtt mutatta be Jakubinyi György érsek, Spányi Antal és Tamás József püspökök valamint Orbán Szabolcs ferences tartományfőnök.

„Az imádság e szent helyén, az itt élő székelyek, de a világban szétszóródott valamennyi magyar imádságának szent helyén gyűltünk itt össze” – kezdte prédikációját Spányi Antal székesfehérvári püspök. Szentbeszédében úgy fogalmazott: „Van mit megköszönnünk, és van miért könyörögnünk. Felelősséget kell vállalnunk egymásért, a nemzetért, a hitért és az egyházért.” A püspök buzdította a résztvevőket, hogy ápolják a családi kötelékeket, fogadják örömmel a gyermekeket, óvják az életet a fogantatástól a természetes halálig. „Nincs idő a sajnálkozásra, a tehetetlenségre, a panaszkodásra, hiszen lehetőségek nyíltak előttünk, amelyekkel élni kötelességünk” – mondta a szónok.

Spányi Antal beszédében kitért az új magyar alkotmányra is. És arra a tényre, amely szerint a magyar nép nem kíván beleszólni más nép életébe, ugyanakkor tudja, mit akar, és nincs kiszolgáltatva mások vágyának, akaratának, netán félelmének. „Az új magyar alkotmányt úgy alkottuk meg, hogy benne ki mertük mondani a házasság Istentől rendelt törvényét és az élet védelmét. Nem szabad félnünk, megijednünk, mert tiszta a szándékunk, az akarat pedig nemes és jó” – mondta Spányi Antal.

Az első csoportok már péntek este, a zarándokok többsége szombat reggel érkezett Csíksomlyóra. A hívek végigvonultak a csíksomlyói ferences templomhoz vezető Szék útján. Az idén az erdélyi „keresztaljakhoz” csatlakozott egy-egy magyarországi csoport is. A szertartás közben sajnos idén is – ahogy az utóbbi években oly sokszor – eleredt az eső, de amint képriportunkon látható, az áhítatot és a hívek lelkesedését ez csak kevéssé tudta megzavarni.


MK/MTI/Duna TV  
 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .