Prohászka Ottokárra emlékeztek Budapesten

„Prohászka Ottokár a magyar egyház új korszakának olyan csillaga, akit nem lehet, és nem is akarunk megkerülni. Imádkozzunk érte; kérjük, hogy járjon közben értünk, hogy megértsük az ő lánglelkét. Kérjük, hogy ez a szentmise és imádságunk is hozzájáruljon ahhoz, hogy mindig előttünk álljon e kiváló pap és püspök példája” – mondta az ünnepi szentmise elején Spányi Antal székesfehérvári megyés főpásztor azon falak között, ahol előde 1927. április elsején, prédikáció közben rosszul lett, és másnap, április 2-án meghalt.


A Spányi Antal püspök vezetésével bemutatott szentmisén Kránitz Mihály, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanszékvezető professzora mondott homíliát. Prohászka Ottokár, a „nagy hatású igehirdető és gyóntató, a távlatokban gondolkodó főpap, lelki író” elkötelezett élete vitán felül áll – fogalmazott a szónok. „Szívünkben az első hely legyen Jézus Krisztusé” – idézte Prohászka hitvallását. Kiemelte: a püspök élete végéig tanúságot tett Jézus Krisztusról. Apostoli tevékenysége közben lett rosszul. „Csendesedjetek el!” – ezek voltak utolsó szavai.

 

Az ünnepi szentmise után, az emléknap zárásaként a szeminárium kertjében megkoszorúzták Prohászka Ottokár mellszobrát.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .