Pro Voluntarius díjat kapott a Katolikus Karitász orvosmissziója

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere december 5-én Pro Voluntarius díjjal tüntette ki a Katolikus Karitász orvosmissziójának tagjait a Kárpátalján és Délvidéken egész­ségügyi ellátás nélkül élő szórványmagyarság körében végzett áldozatos szolgálatukért, a szűrővizsgálatok és a szükséges gyógykezelések megszervezéséért és a fiatal magyar orvosjelöltek önkéntességre neveléséért. A díjat Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár adta át Vojcek Lászlónak, a Budai Irgalmasrendi Kórház nőgyógyászati osztálya főorvosának, a misszió vezetőjének. Az államtitkár a beszédében hangsúlyozta: az orvoscsapat tagjai a Kárpátalján és Délvidéken nehéz körülmények között élők egészségügyi ellátását biztosítják. Önként végzett munkájukkal példát mutatnak, olyan embereket támogatva, akik máshonnan nem kapnak segítséget.
A Katolikus Karitász 2015-ben indította el kórházmissziós programját annak érdekében, hogy támogassa Kárpát­alján – Ungváron, Munkácson és Beregszászban – a gyermekkórházak működését és az orvosi ellátás fejlesztését. A betegellátás és a rehabilitáció fejlesztésére az elmúlt években több mint 10 millió forint összegű támogatást biztosított a segélyszervezet, többek között életmentéshez szükséges oxigénkoncentrátorral, a fiziológiai osztály felújításával, műtőlámpával, korszerű infúziószabályozó készülékkel, orvosi eszközökkel, gyógymedencével, fogorvosi székkel és eszközökkel, betegszobák bebútorozásával, fürdőszoba-felújítással. E segélyprogramok során szerzett tapasztalatok hatására, illetve az orvosi ellátáshoz való hozzáférés nehézségei láttán merült fel a karitász vezetőségében a gondolat, hogy nem elegendő az egész­ségügyi intézmények támogatása, hanem konkrét orvosi segítségre is nagy szükség van, Kárpátalján és Délvidéken egyaránt. A városoktól távolabb fekvő településeken szórványban élő magyarság számára szinte elérhetetlen a szakorvosi ellátás. Számos településről 150-170 kilométert kell megtenni az orvosi rendelőig, rossz állapotú utakon, így egész napos elfoglaltságot jelent egy-egy szakorvos felkeresése. Vojcek László főorvos segítségével 2017 őszén egy négy főből álló orvoscsapat indult útnak Kárpátaljára, hogy egyetlen hétvége alatt mintegy száz gyermek szűrővizsgálatát végezzék el Gyertyánligeten.
Az orvosok által szükségesnek ítélt gyógyászati segédeszközöket a Katolikus Karitász biztosítja a gyermekeknek. Az orvosmisszió az elmúlt egy év során több mint kétezer gyermek és felnőtt vizsgálatát végezte el, és egész­ségügyi tanácsadást is nyújtott. A Katolikus Karitász segítségével több mint hatszáz gyógyászati segédeszköz jutott el a rászorulókhoz.
Egy év alatt több mint egy tucat orvos csatlakozott a misszióhoz. Mindegyikük önkéntesként dolgozik, alkalmanként több száz kilométert utazva, szaktudása mellett szabadidejét, sok esetben szabadságát ajánlva fel a kisebbségben, nehéz anyagi körülmények között élő, rossz egész­ségügyi állapotú magyar emberek támogatásáért. Az orvoscsoport karitatív egészségügyi feladatai mellett nagy hangsúlyt helyez a fiatal orvosjelöltek önkéntességre nevelésére és a missziós feladatok jövőjének biztosítására is. 2018 tavaszán Koroknai András önkéntes ortopéd szakorvos kezdeményezésére medikusok is csatlakoztak a misszióhoz. Így a gyermekek mellett már a felnőttek számára is elérhetővé váltak az alapvizsgálatok: EKG, vércukor- és vérnyomásmérés, táplálkozási és életviteli tanácsadás. Az orvoscsoport közösségszervező munkájának köszönhetően ma már csaknem harminc főből áll az orvostanhallgató-csapat, amely szintén önkéntesként vállalja a szolgálatot. A csoportba folyamatosan jelentkeznek új érdeklődők. A szűrővizsgálatok szükségességét látva az orvosok és a medikusok szakmai körökben terjesztik a misszióhoz való csatlakozás lehetőségét, így mára havi rendszerességgel indul útjára egy-egy csoport. Az orvosokból, medikusokból, ápolókból és egyéb önkéntes segítőkből álló csapat az utazásokon kívül is rendszeresen találkozik. Értékelik a missziós alkalmak eredményeit és tapasztalatait, tervezik a következő utazásokat és közösségi programokat szerveznek. Az elmúlt esztendőben tizenöt alkalommal végzett szolgálatot a misszió, Kárpátalján kilenc, Délvidéken pedig négy településen. A tervek szerint az orvosmisszió évente visszatér valamennyi településre, hogy ellenőrizzék a gyermekek fejlődését és a tanácsok betartását, illetve hogy biztosítsák a szükséges gyógyászati segédeszközök cseréjét, és felmérjék az újabb jelentkezők egészségügyi állapotát.

Forrás és fotó: Katolikus Karitász

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .