Pro Ecclesia Hungariae díjat adományoztak Németh Emma szociális testvérnek

Fotó: Merényi Zita

 

A főpásztor a díjazottat köszöntve elmondta: Emma testvér sok-sok évtizeden keresztül szolgálta a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát. Olyan munkatárs, aki soha nem a munkaidőt nézi, hanem a feladatra koncentrál. Mivel a konferenciánál végzett munkáját nemsokára befejezi, ezért szeretnék „emberi módon” megköszönni mindazt, amit tett, rábízva a többit, a lényegeset a Jóistenre. A díjat átvéve Németh Emma megköszönte a bizalmat, amelyet a püspöki konferenciától kapott. „Mindig igyekeztem azt tenni, ami a kötelességem.” Mint elmondta: közösségük, a Szociális Testvérek Társasága számára nagyon fontos a Szentlélek Úristen tisztelete, kifejezik ezt imáikkal, énekeikkel. Sokszor tapasztalta, hogy egy-egy kérdés megoldása a kápolnából kilépve már nem tűnt olyan nehéznek.

* * *

Németh Emma 1956-ban született Sárváron. A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem ipari tervező-elemző szakán közgazdász képesítést kapott, majd posztgraduális képzésben szervezést, vezetést, ellenőrzést tanult. Másoddiplomáját szakközgazdász szakon szerezte, és 1985-ben közgazdaságtanból doktorált.
1983. október 25-én jelentkezett az illegalitásban működő Szociális Testvérek Társaságába, 1984 pünkösdjén kezdte meg a noviciátust. Első fogadalmát 1988 pünkösdjén tette, jelmondatául a következőt választotta: „Színed előtt, Uram, mind­örökké!” 1991-ben tett örökfogadalmat.
1982-től az APEH Vas Megyei Igazgatóságának (Adóhivatal) főrevizori, majd 1991-től a Vas Megyei Kárrendezési Hivatal hivatalvezető-helyettesi feladatait látta el. 1990 és 1994 között Szombathely Város Önkormányzatának képviselője, illetve a pénzügyi ellenőrző bizottság elnöke, emellett a szombathelyi POTE Egészségügyi Főiskola adjunktusa volt. 1996-tól egy évig közgazdaságtant tanított a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskolán. 1995-től a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkárságának számvevője, majd 1998-tól gazdasági főtanácsadója és felsőoktatási referense volt. A Magyar Katolikus Rádió felügyelőbizottságának tagja, valamint az MKPK Caritas in Veritate Bizottsága tanácsadó testületének tagja. 1997-ben a Szociális Testvérek Tár­saságának káptalani küldötte, amely pozíciót még háromszor – 2003-ban, 2009-ben és 2015-ben – láthatta el. 2000-től a társaság gazdasági bizottságának tagja. 2004 és 2012 között a Szociális Testvérek Társaságának kerületi (tartományi) tanácstagja, majd 2012-től kerületi elöljáró-helyettese. Salkaházi Sára boldoggá­ava­tási ügyének vice­posz­tulátora, valamint a Salkaházi Sára Alapítvány kuratóriumának képviselője.
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkárságának gazdasági főtanácsadójaként szenvedélyes buzgósággal és vitathatatlan szakértelemmel segíti az egyházak, a szerzetesrendek, az egyházi intézmények munkáját. A püspöki konferencia megbízásából számos jogszabálytervezet véleményezését végezte. Szaktudását, képességeit a bonyolultabb kérdések áttekintésében, az egyház­-finanszí­rozással kap­csolatos munkákban is kamatoztatja, részvétele meghatározó az egyházi szociális és köznevelési intézmények egyenlegrendezésével kapcsolatos kormányzati egyeztetéseken. Oktatói tevékenysége mellett szakértőként dolgozott a szentszéki–magyar vegyes bizottságban, valamint az egyházi oktatás finanszírozási rendszerének kimunkálásában is. Intuíció, szakmai tudás, igaz­ságérzet, nyíltság, gyakorlati érzék és humorérzék kísérik egyházi és civil (társadalmi) kapcsolatait. Az Úristen szeretete mellett magáénak érzi az Isten által teremtett világ szeretetét, a Szentlélekre való nyitottságot, a társadalom és a közjó megvalósításában „itt és most” történő részvétel felelősségét.

B. B.
Forrás: MKPK Sajtószolgálat

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .