Igazat adtak a denveri cukrásznak

Fotó: Denvercatholic.org

 

Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága igazat adott annak a keresztény cukrásznak, aki korábban vallási okokból elutasította, hogy elkészítse egy azonos nemű pár esküvői tortáját.
A bíróság június 4-én kihirdetett állásfoglalásában kimondta, Colorado állam emberi jogi bizottsága megengedhetetlen ellenségességet mutatott a vallással szemben, amikor úgy döntött, hogy Jack Phillips cukrász törvénysértést követett el.
A cukrász 2012-ben megtagadta, hogy elkészítse egy meleg pár, David Mullins és Charlie Craig esküvői tortáját. A szövetségi állam törvényei tiltják, hogy a vállalkozások faji, nemi alapon vagy szexuális orientáció alapján megtagadják szolgáltatásaikat bármely állampolgártól.
A legfelsőbb bíróság most úgy határozott, hogy az emberi jogi bizottság az amerikai alkotmány első kiegészítése alapján megsértette Phillips vallási jogait. E kiegészítés értelmében ugyanis a törvényeket úgy kell alkalmazni, hogy az a vallást illetően semleges legyen. A bíróság ugyanakkor hangsúlyozta: a melegek jogainak tiszteletben tartása rendkívül fontos.
Charlie Craig és David Mullins 2012-ben házasodott össze Massachusettsben, a szertartás után Coloradóban szerettek volna ünnepelni. Tortájukat Jack Phillips denveri cukrászdájában akarták elkészíttetni, ám a cukrász megtagadta a munkát, mondván, az ütközik keresztény hitének elveivel.
A pár a szövetségi állam emberi jogi bizottsága elé vitte az ügyet, amely kimondta, vállalkozóként a cukrász szolgáltatásaival kapcsolatosan nem hivatkozhat vallási meggyőződésére. A bizottság döntésével később a szövetségi állam bíróságai is egyet­értettek.
A legfelsőbb bíróság most meghozott döntése nem precedensértékű. A testület később vizsgálja azt, hogy a vállalkozások vallási okokból megtagadhatják-e a szolgáltatásaikat meleg vagy leszbikus pároktól.

Forrás: MTI; FoxNews

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .