A pokol kapui nem győznek le bennünket!

A szertartáson több százan vettek részt, köztük hazai és külföldi újságírók és politikusok is. Jánt vőlegényruhájába öltöztetve helyezték örök nyugalomra.
A szlovák püspöki konferencia elnöke szentbeszé­dében elmondta: az újságíró elleni támadás lényegében a szabadság ellen irányul, és az elkövetők nem maradhatnak büntetés nélkül.
„A szívünket áthatja a mély fájdalom és a szomorúság. Túl sok a kérdés, és kevés a válasz. Megrendülve állunk a történtek fölött. Ilyen eseményre egyszerűen nem lehet felkészülni. Ilyen tragédiával szembesülve az ember nem talál szavakat – fogalmazott az érsek, majd hozzátette: – Nekem is fáj Martina és Ján halála. És fáj a többi püspöknek, papnak, szerzetesnek, az egész Egyházunknak. Az önök fájdalma a mi fájdalmunk is. Bár távolról sem tudjuk átélni és megérteni az önök fájdalmát, mi is osztozunk benne. Fogadják mindenben a támogatásomat.
Érzem, hogy sokan haraggal érkeztek. Ez természetes. Az, ami Önökben megszólal, az igazság iránti igény. Amikor valaki sárba tiporja az igaz­ságot, megkondul bennünk a harang. A Szentírás tanúsága alapján, az irgalmas Isten létében való hitben ismétlem Jézus Krisztus szavait: a gonosz nem győz az Egyház felett. A pokol kapui sem vesznek erőt rajta. Rendületlenül hiszem, hogy a gonosz nem kerekedik felül. Nem győz. Még ha néha úgy is néz ki, ez mindig csak ideiglenes. Mint amikor várjuk a napkeltét, s úgy tűnik, túl sokáig tart. De biztosak lehetnek benne: fel fog kelni. Rendíthetetlen meggyőződéssel biztosítom önöket: a gonosz győzelme sosem végleges – mondta Zvolenský, majd így folytatta: – A gyilkos azt hitte, hogy elhallgattatja Jánt, ám éppen az ellenkezőjét érte el. Nincs olyan ember az országban, aki ne hallott volna a történtekről. Püspökként kötelességemnek érzem, hogy rámutassak: a gyilkosság súlyos bűn, ami nem maradhat visszhang nélkül. Azoknak, akik kezéhez Martina és Ján vére tapad, tudatosítaniuk kell magukban, hogy Isten igazsága elől nem lehet elmenekülni. Egyedüli kiút a bűnük beismerése és az őszinte bűnbánat.
Krisztus, aki feltámadt a halálból, felment az Atyához, hogy lakhelyet készítsen számunkra. Imádkozunk azért, hogy Ján és a menyasszonya, Martina, akik közös életet terveztek és közös földi lakhelyüket készítették, örök boldogságra találjanak a mennyei hazában, amelyet Krisztus készített nekünk – mondta Zvolenský érsek.
A gyászszertartás elején elhangzott Ján Kuciak verse, amelyet menyasszonyának, Martina Kunírovának írt, és eredetileg az esküvőjük napján szerette volna felolvasni.
Martina Kunírovát már­cius 2-án, Gergelylakán (Gregorovce) helyezték örök nyugalomra, a gyászszertartást ­Marek Forgáč kassai segédpüspök végezte. Martinát abban a fehér ruhában helyezték végső nyugalomra, ami a menyasszonyi ruhája lett volna május 5-én tartandó esküvőjén.
Homíliájában a kassai ­segédpüspök így fogalmazott: „Azt is mondhatnám, hogy a tragédia, ami a napokban történt, nem más, mint Jézus Krisztus kigúnyolása, szembeköpése, egy rúgás Jézusba, újbóli keresztre feszítése. Ám az Úr velünk van. Ő nem az, aki csak fentről tekint le ránk. Az Úr együtt szenved velünk. Ez az én hitem és reményem, amiben Önöket is szeretném megerősíteni.”
„Félnünk kellene? – tette fel a kérdést Marek Forgáč, majd így folytatta: – Merészen és evangéliumian válaszolok: Ne féljetek! (Jn 6,20) Az Úr az összes rossznál hatalmasabb ezen a világon! Próbáljuk meghallgatni Jézus szavait Máté evangéliumából (amelyek ebben a helyzetben valóban nagyon komolyan fognak hangzani): »Ne féljetek azoktól, akik megölik a testet, de a lelket nem tudják megölni. Féljetek inkább attól, aki a lelket is és a testet is el tudja pusztítani a gyehennában.« (Mt 10,28).
Nos, ne féljünk! Szeretnék felszólítani mindenkit, főként a fiatalokat: Ne féljetek! Összpontosítsuk a figyelmünket a lelkünkre. Ebben a világban, ahol a pénz iránti imádat miatt képes valaki ölni, irányítsuk a figyelmünket a lélekre. Irányítsuk a figyelmünket az értékekre: a szeretetre, a barátságra, a hitre, az igazságra és a jellemre. (…) Lehet, hogy ez a válasz emberileg nem tökéletes, de biztosan megmutatja az utat” – hangsúlyozta gyászbeszédében a püspök.
Az Aktuality.sk hírportál huszonhét éves oknyomozó újságírójára jegyesével együtt február 25-én, vasárnap éjjel találtak rá nagymácsédi közös házukban. Mindkettejükkel egy-egy lőfegyverből leadott lövés végzett. A rendőrség előre megfontolt szándékkal elkövetett emberölés miatt indított nyomozást az ügyben. A gyilkosság hetének csütörtökén több, Szlovákiában élő olasz családnál rendőri razziát tartottak, amelynek során hét férfit őrizetbe vettek. Később valamennyiüket szabadlábra helyezték. A fiatal újságíró utolsó, befejezetlen riportjában az olasz maffia és a szlovák politikai körök közötti összefonódásokról írt.

Forrás és fotó: Pozsonyi Magyar Katolikus Közösség

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .