Plakát avagy görbe tükör

 

Emberünk kizárólag a főváros hatodik, hetedik és nyolcadik kerületében helyezi el plakátjait, legsűrűbben a Rákóczi út és a Nagykörút vidékén. Ám korántsem harsányan, szembetűnően – inkább a félreeső helyeket kedveli, a körúti kapualjak elhagyott vitrinjeit, a megszűnt üzletek kirakatait, a pinceműhelyek rozsdás lejáróit. Megfigyeléseim szerint két-három hetente jelentkezik egy-egy új művel. Irtózik a tömegtermeléstől: minden plakátból csak néhányat ragaszt ki. Emiatt nagyon figyelmesnek kell lennem, hogy felfedezhessem a keze nyomát, nem szabad leszegett fejjel rohanni, nem szabad elmélázni. Köztünk szólva a pesti belváros gyalázatosan néz ki: a járdák mocskosak, a házak elhanyagoltak, homlokzatuk csupa korom és salétrom – de neki, az ismeretlen művésznek köszönhetően újra megszerettem a környéket; újra érdemes sétálni, akár éjjelente is. Hát sétálok és kutakodva nézelődöm, ha pedig találok, jólesően nevetek, lelkesedem és eltűnődöm.

E plakátok ugyanis nem üzleti alapú hirdetések, semmire sem akarnak rávenni, csupán elgondolkodtatnak: szellemes megfogalmazásban görbe tükröt tartanak elénk, amelyben társadalmunkra és kicsit saját magunkra is ismerhetünk. Arra tanítanak, hogy életünk nem kizárólag a pénzről szól, hogy a plakátművészet lehet érdek nélküli is, hogy a legsivárabb környezetben, a legvadabb hajszoltságban is ott munkál a humor. Az egyik plakáton azt hirdeti: „Használhatatlan, értelmetlen dolgokat vásárolnék INGYEN!” Egy másikon gázkészülékek elrontását vállalja azok számára, akik „megunták, hogy gázkészülékük évekkel a garancia lejárta után is tökéletesen működik”. Egy harmadikon arra figyelmeztet, hogy „a plakát elolvasása értékes másodperceket rabol el az időnkből”, ezért arra kér, haladjunk tovább… Kedvencem az a lap, amelyen ukrán stílusban urándúsítást vállal, legjobb, ha ezt teljes egészében idézem: „Lenni tied urán béna, ritkás? Okozni neked sok bánat, fejtörés? Kinevetni szomszéd, járókelő? Mi dúsítani neked remek urán olcsó pénz. Mi lenni nem terrorista, lenni befektető. Kell dús urán, ébredni reggel boldog, lenni vidám és jókedv, változni élet pozitív. Enyém telefonszám te hívod.”

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .