Pio atya lelki gyermeke százéves

A rimini székesegyházban június 4-én ünnepelték Probo Vaccarini atya századik születésnapját. A szent­misét Francesco Lam­bi­asi püspök mutatta be ebből az alkalomból.
Probo atya több mint harminc éve plébános a Riminihez tartozó San Martino in Venti templomában. Már az is rendkívüli dolog, hogy százévesen még plébániát vezet, életét mégsem ez teszi igazán különlegessé.
Fiatalkorában ismerte Pio atyát, mert sokszor zarándokolt San Giovanni Rotondóba. Az egyik gyónás alkalmával arra buzdította őt a szent életű szerzetes, hogy házasodjon meg, és legyen szent, népes családja. Feleségül vette Anna Maria Vannuccit, és hét gyermekük született. Az egyik lányát Pio atya keresztelte, és mind a négy fia áldozott a később szentté avatott szerzetesnél. Probo atya tizennyolc éven át volt házas. Szeretett felesége 1970-ben meghalt, attól kezdve egyedül nevelte gyermekeit.
Nem sokkal felesége elvesztése után Probo Vaccarini hívást érzett az Egyház szolgálatára. Teológiai tanulmányainak elvégzése után diakónussá, majd 1988-ban, 69 évesen pappá szentelték. San Martino in Venti templomának plébánosa lett. Valóban „szent” családja lett: vele csaknem egy időben négy fiúgyermeke is pap lett, és három lánya közül az egyik a megszentelt életet választotta, fogadalmat tett egy világi intézményben.
Probo atya szeret olvasni, és maga is több könyvet írt. Egyik lányával él a család régi otthonában. Mindennap szentmisét mutat be, és mindenkihez van egy-két jó szava. Szívesen és sokat gyóntat.

Forrás és fotó: Avvenire; Ilrestodelcarlino.it
Fordította: Thullner Zsuzsanna

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .