Pince diófával

Mikor a bencések az ezredforduló után újjáélesztették a szőlőtermesztés és a borkészítés hagyományát, ez a spirituális alap elevenedett meg a modern, rendhagyó borászati eljárást használó pincészet falai között. Ugyanakkor újjáélesztettek egy kulturális örökséget is, hiszen a Pannónia szent hegyén megtelepedett szerzetesek a kezdetektől készítettek bort, a rómaiak által létrehozott szőlő- és borkultúra nyomait követve. A bencéseknek egészen a második világháború utáni államosításig saját borászatuk volt, mára pedig – a több évtizedes kényszerszünet ellenére is – ismét hazánk legjobb pincészetei között emlegetik a pannonhalmit. Nem véletlen, hogy immár hagyományosan az apátsági pincészet ad otthont a Pannon Bormustrának, amelyen az ország kereskedelmi forgalomba kerülő, palackos borainak legjobbjai versenyeznek. Idén május 28-tól 30-ig rendezték meg a mustrát, ahol hazai és külföldi szakemberek értékelték a benevezett borokat, pezsgőket, habzóborokat. A rendezvény záróeseményeként a Szent Márton hegyének délkeleti oldalán fekvő présház bejáratával szemben felavatták a 2005-ben elhunyt Gál Tibor, az apátsági pince első borászának emléktábláját. A nemzetközileg is elismert egri szakember idén lenne ötvenéves. Tiszteletére az emléktábla fölé egy diófát is ültettek. – A hűséges barát erős menedék, aki ilyenre akad, kincset talál – olvashatjuk Sirák fia könyvében. Gál Tibor ilyen barát volt – emlékezett Várszegi Asztrik püspök, főapát, mielőtt megáldotta volna az emléktáblát. – A barátság volt az alapja a közös munkának, s ennek gyümölcseként jött létre a Pannonhalmi Apátsági Pincészet. Ma Gál Tibor tanítványa, Liptai Zsolt a pince főborásza. Gál Tibor borai kóstolók voltak kitartó munkából, becsületből, felebaráti szeretetből – mondta a megemlékezésen a tanítvány. Pannonhalmán ma is ilyen bort igyekeznek készíteni. Méltón a pincéhez és az előtte álló diófához.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..