Pici Lili az Okosboltban

 

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság új, elsősorban óvodásoknak és kisiskolásoknak készült interaktív honlapja, az Okoskosár (www. nfhokoskosar.hu) ehhez nyújt segítséget. Játékok és mesék segítségével hívják fel a gyerekek figyelmét a legfontosabb fogyasztóvédelmi tudnivalókra. Elsődlegesen a három és tíz év közöttieket célozták meg az internetes oldal készítői, ez a korosztály ugyanis nagyon fogékony az új ismeretekre. A weboldal használatába a szülők is bevonhatók, s az együtt tanulás révén a teljes család szemléletmódja, vásárlási szokásai átalakulhatnak. Gyakran ugyanis a felnőttek sincsenek tisztában olyan alapvető kérdésekkel, mint hogy mi a szavatosság, a jótállás, a termékbiztonság vagy a panaszügyintézés. A honlapon számos hasznos ismeretet szerezhetünk például az internetes vásárlásról, az üdítő- és energiaitalokról, a vízi játékokról, a szilikon sütőformákról, a bébiételekről, a textiltermékek kezeléséről, a mosó- és öblítőszerekről, de még a tojás jelöléséről is.


 

Nézzünk néhány konkrét példát! A honlapot használó kiskorúak Pici Lili kalandjairól hallgathatnak meséket, ám itt nem a fele királyság a tét, hanem az, hogy Lili mennyire ismeri és érzi át bolygónk jövőjét. A tündértükör megismerteti a túlhalászat veszélyeivel, a szelektív hulladékgyűjtés előnyeivel, az afrikai éhínséggel. A kislány végül megérti és másokkal is igyekszik megértetni, hogy „Földünket védelmezni kell, mert ő nemcsak a miénk, hanem mindenkié, a múlt, a jelen és a jövő gyermekeié, s ha nem vigyázunk rá, elveszítjük minden szépségét, amiért szeretjük”. Egy másik mesében pedig Pici Lili megtanulja, hogy ha egy árucikken két ár szerepel, akkor az előírás szerint az alacsonyabb áron kell eladni.

A Gyermektotó kérdései olykor-olykor a felnőtteket is zavarba ejthetik, s a Nagyító rovatban olvasható információk is hasznosak lehetnek a szülőknek, nagyszülőknek, hiszen itt megtalálható mindaz, ami egy-egy terméken szerepel, az eltarthatóságtól az összetételen keresztül a tápértékre és az egészségre tett hatásra vonatkozó állításokig. Ha kedvünk szottyan, akár kalandozhatunk is: Vízmániás Vince világa, fogyasztóvédelmi kalandjáték és világbajnokság várja az érdeklődőket, vagy benevezhetünk az Európai Unió Fedezzük fel Európát! című játékába. Kitölthetünk európai találmányokról és feltalálókról szóló feladatlapot, megismerhetjük, milyen jogok illetik meg a gyerekeket a mindennapokban, vagy éppen állatokat menthetünk ki a rabságból. A Fogyasztói kisokos interaktív oktatófilmben a néző döntheti el, hogyan viselkedjenek a szereplők egy-egy helyzetben. Mit kell tenni, ha például romlott húst vásárolunk a hentestől, és csak otthon vesszük ezt észre? Hogyan oldjuk meg az ebből adódó konfliktushelyzetet? Van olyan vásárló, aki lemond arról, hogy érvényt szerezzen az igazának, más esetleg dühödten az eladóhoz vágja az árut, ami szintén nem célravezető megoldás.
A honlapon kalandozva bizony számos újdonsággal szembesültem. Megtudtam, hogy az internetről letölthető a termékbiztonsági okokból betiltott árucikkek listája, hogy mit takar a CE jelölés, hogy melyek a megbízható vállalkozások. Tudták, hogy létezik a jogkövető vállalkozások pozitív listája és a fogyasztóbarát vállalkozás védjegyet használó vállalkozások listája? És hogy a megbízható webshopokról is nyilvántartást vezetnek? Az egyik legkedvesebb témaköröm azonban nem elméleti, hanem nagyon is gyakorlati. A gyermekreceptek között megtaláltam régi kedvenceimet, a kókuszgolyót és a kókusztekercset, és egy ötletes újdonságot is leltem, a vendégváró sündisznót. Hogy hogyan készül? Az Okoskosár honlapról kiderül.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .