Piarista tanévkezdés a régi-új épületben

A katolikus iskolák legfőbb hivatása az igazság tanítása, erre kaptak különleges küldetést a tanító szerzetesek. A pesti piarista gimnázium és rendház kápolnájával együtt régóta központi szentélye a magyar katolikus közoktatásnak. Az intézményben folyó kiváló színvonalú oktatás, a naprakész ismeretek átadása, a harmonikus, teljes, Isten felé megnyíló ember nevelése olyan szolgálat, amelyre minden népnek, minden kornak szüksége van – hangsúlyozta a bíboros, aki maga is a gimnázium diákja volt.

Labancz Zsolt beszédében megemlékezett a múltról, amikor megkezdődött a tudás átadása, a gyermekek nevelése és segítése a közösségkeresés, a helyes értékrend kialakítása terén. Az intézményben oktató tanárokat és mindazon szülőket, akik gyermekük nevelését a piarista rendre bízzák, e célok vezérlik ma is.

Orbán Viktor ünnepi köszöntőjében a földrész kultúrájának keresztény alapjaira emlékeztetett. Ez hatalmas lehetőség a megújulásra, amelyre kétségkívül szüksége van nemcsak Magyarországnak, hanem az egész európai kontinensnek is. „Az emberi szellem végül is törhetetlen, ahogyan a piarista gimnázium történelme is bizonyítja” – hangsúlyozta a miniszterelnök, majd felidézte II. János Pál pápa gondolatait: lelkiismerettel élő emberekké kell válnunk, akik nem mossák össze a jót és a gonoszt, s felelősséget éreznek hazájukért.
Az ünnepi tanévnyitó után a diákok tanáraik kíséretével a tantermekbe vonultak. A 2002 óta hatosztályos tanrend szerint oktató intézményben az idén háromszázhuszonöt gimnazista kezdte meg tanulmányait.

 Fotó: Cser István

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .