Piarista óvoda épül Kecskeméten

Az eredetileg barakk kialakítású irodaépület az egyházi kárpótlást követően a Congregatio Jesu (Ward Mária Nővérei) rendházának adott helyet. Néhány éve már üresen állt, és az iskolai hasznosításnál nem számolt vele az intézmény. A létesítményt az óvodai feladatellátás céljára alkalmasnak találta a piarista rend, ezért a tervezési folyamat ebbe az irányba haladt tovább.

„A megvalósítás előkészítése során kiderült, hogy a korlátozott anyagi lehetőségek miatt a meglévő épületrész tetőszerkezet cseréjét és a tetőtér beépítését el kell hagynunk ahhoz, hogy a projekt megvalósulhasson. A funkciókat sikerült úgy átcsoportosítanunk, hogy az épület rendeltetésszerű használata megmaradjon. Az óvoda épületegyüttese így funkció, tömegek és anyaghasználat tekintetében érdemben nem változott” – nyilatkozta Turóczi Gábor, a Piarista Rend Magyar Tartományának műszaki és üzemeltetési igazgatója.


A rend célja egy komplex oktatási és gyermeknevelési folyamat biztosítása Kecskeméten, ehhez szeretnék elindítani a háromcsoportos óvodát, csoportonként huszonöt fővel. Az átvett Czollner téri épületegyüttesből a jelenleg üresen álló E épületet alakítják át és bővítik ki, a mellette lévő parkból pedig játszókertet hoznak létre. Az utca felőli épülettoldalékot és a mellette található garázst elbontják, s az utcai fronton és az udvari oldalon egy-egy új épületrészt emelnek. Az előbbiben a kötelező kiszolgálóhelyiségeket alakítják ki, az utóbbiban pedig a földszinten tornaszoba lesz szertárral, felette pedig a gépészeti helyiség, a nevelői tartózkodó és a szociális blokk kap helyet.

„Az épület főbejáratán keresztül a régi és az új épületszárny elosztóterébe jutunk. A földszinten helyeztük el az alapfunkciókat betöltő helyiségeket: a csoportszobákat, öltözőket, vizesblokkokat és a sportszobát. Ezért külön felvonót nem terveztünk, az emeletre kétkarú lépcsőn juthatunk fel. Az utcafronti új, egyszintes szárnyba került az elkülönítő szoba vizesblokkal, valamint a szülői fogadó. Mögötte az udvar felé is létrehoztunk egy kerti szertárt, és kialakítottunk egy takarítószer-tároló, illetve egy mosóhelyiséget. A beépítetlenül maradt padlástér területének egy részét raktárként hasznosítjuk. Az épülő piarista óvoda egy olyan épületegyüttes része lesz, ahol bizonyos funkciók összevontan működnek, így a tervezés során ezeket is mind figyelembe vettük” – mondta el Mészáros Erzsébet vezető tervező.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .