Piarista ifjúsági találkozót tartottak Nyitrán

Fotó: Szathmáry Melinda

 

Idén is kiemelt szerepet kaptak – a hagyományokhoz híven – azok a programok, melyek a piarista lelkiségre és a különböző nemzetek közötti kapcsolatok erősítésére épültek. A találkozó második napján a szentmise főcelebránsa Mateusz Pindelski SP, a lengyel rendtartomány új provinciálisa volt, aki az előző ciklusban az Európáért felelős generálisi asszisztens pozíciót töltötte be a rendben.
A többnyelvű szentmisék, a különleges könnyűzenével kísért szentségimádások, a kis- és nagycsoportos műhelyek, a táncos programok és csöndes elmélkedések a program állandó részei voltak. Emlékezetes esemény marad a házi röplabdakupa, a városismereti vetélkedő, a humoros elemeket és játékos feladatokat nem nélkülöző biciklis program, az Európa társvédőszentjeiként ismert, IX. században élt Szent Cirill és Metód tiszteletére celebrált, több ezer főt vonzó püspöki szentmise Nyitra főterén, a trencséni zarándoklat vagy a város piarista templomában elhangzó, stílusjegyeiben eklektikus Musica Sacra koncert.
A tartalmában és a helyszíneket illetően is változatos programnak köszönhetően a fiataloknak lehetőségük nyílt az Istennel való kapcsolatuk elmélyítésére, barátságok kialakítására és ápolására, aktív sportolásra, különféle lelkiségi és kulturális programokban való intenzív részvételre.
A magyar tartomány szervezői csapatából köszönet illeti a következőket: Bukta Ildikó (Mosonmagyaróvár), Czeglédi Zsolt SP (Szeged), Kovács András SP (Kecskemét), Molnár Lehel SP (Budapest), Molnár Zsuzsa (Mosonmagyaróvár), Péli Sándor (Vác), Szabó Dániel SP (Budapest), Tóth Gábor Norbert SP (Szeged) és Valaczka János Pál SP (Göd).
A találkozóról készült összefoglaló kisfilmet a gopro. com/v/zP5Q9PzQ6pRLX weboldalon, fotóalbumokat az esemény hivatalos Facebook-oldalán – facebook.com/pym 2019 – találnak az érdeklődők.

Forrás: Piarista Rendtartomány

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .