Piarista bor – a győztes hárslevelű

A piaristák – a kegyesrendiek – évszázadok óta tanítanak, 1642 óta Magyarországon is számos iskolát alapítottak. Napjainkban is több ezer gyermeket, fiatalt oktatnak általános iskoláikban, gimnáziumaikban, óvodáikban és szakiskolájukban. Jelentős szerepük volt azonban a magyarországi borkultúra fejlesztésében is, szőlészeteik mintagazdaságokká fejlődtek az évszázadok alatt.

A rend második magyarországi iskolája is úgy jött létre 1685-ben, hogy Szelepcsényi György esztergomi érsek szőlőket hagyott a kegyesrendiekre a Kis-Kárpátok alján, a Pozsony megyei Szentgyörgyön. Később is számos piarista rendház megélhetéséhez járultak hozzá a kisebb-nagyobb szőlők és pincék. A rend tulajdonában lévő egyes nagyobb birtokok – a Balaton-felvidéki Dörgicse, valamint a Tokaj közelében lévő Mád és Sátoraljaújhely pincészete – hazai és nemzetközi versenyek díjnyertes borait küldte piacra.

Nagy hagyományokra visszatekintő társadalmi, kulturális és gasztronómiai értékek vesztek oda, amikor a kommunista diktatúra idején államosították e birtokokat.

A rendszerváltást követően 2008-ban indult útjára az a kezdeményezés, amelynek célja a rend borászati hagyományainak újjáélesztése volt. Egy évvel később, az első alkalommal kiírt borválogatásra – nem lévén a rendnek saját szőlőterülete – olyan borászatokat hívtak meg, amelyek a balatoni és a tokaji régióban hagyományos piarista szőlőtermő területek közelében fekszenek. A szakértőkből és a rend képviselőiből álló zsűrinek az volt a feladata, hogy a pályázatra beérkezett borok közül kiválassza azt, amelyik érdemes az év piarista bora címre. Ettől kezdve a kitűnő minőségű győztes borokat piarista borként palackozták, címkézték és forgalmazták. 2010-től már országossá szélesedett e nemes vetélkedés. Az évente megrendezett borválogatás egyik célja, hogy a színvonalas szakmai munkát végző, feltörekvő magyar gazdák borait megismertesse a borkedvelő közönséggel. A másik cél pedig az, hogy újjászülessenek a rend borászati hagyományainak társadalmi, kulturális és gasztronómiai értékei, s e tradíciókra közösségek épüljenek, nemcsak a piarista családon belül, hanem minden borszerető ember között.


Idén is kitűnő minőségű borok érkeztek a válogatásra. A régi piarista szőlőtermő vidékekről és az ország legkülönbözőbb borvidékeiről származó fehér borok mindegyike méltón képviselte a rend hírnevéhez illő hagyományt és minőséget.

A szakértőkből és a piarista rend képviselőiből álló öttagú szakértői zsűri tagjai Nyeste Pál SP, a nagykanizsai gimnázium igazgatója, Freund Tamás agykutató, Rohály Gábor, a zsűri elnöke, Niszkács Miklós, a Magyar Bor Akadémia alelnöke és Oberfrank Ferenc, a piarista diákszövetség elnöke voltak.

A május végén megrendezett zsűrizésen százpontos rendszerben íz, zamat, szín és illat alapján pontozták és rangsorolták a borokat. A kóstolás vakon történt, a zsűri tagjai csak a döntésük után ismerhették meg a borokat készítő borászatok neveit. A szakmai zsűri által kiválasztott bor az év piarista boraként kerül forgalomba, a termelő nevének és címének feltüntetésével.

A Piarista bor – 2014 győztese: Hárslevelű 2012 — Nyári Pince.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .