Egy szív, egy lélek…

A gálakoncert elején Kucsera Tamás, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára mondott köszöntőt, amelyben rámutatott a dicsőítő este művészeti értékeinek fontosságára. Beer Miklós, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia egyházzenéért felelős püspök-védnöke levélben üdvözölte az eseményt.

A széles művészeti összefogással létrejött előadás igazi Isten-imádássá emelkedett, a közönség és az előadók mind együtt énekeltek. Ahogyan a közelmúltban a Mátyás-templombeli Mise gitáron című misekompozíció bemutatóján, úgy most is fellépett a katolikus Eucharist együttes és Gável Gellért Szendrey Karper László-díjas gitárművész, a Cantate vegyes kar Sapszon Ferenc Liszt-díjas karnagy vezetésével, továbbá Csiszér László, Zsolnay Orsolya és a Szigeti Népzenei Társulás. Sillye Jenő betegségét követő felépülése miatt nem lehetett jelen. Szállj, dalom című énekét mégis lelkesen énekelte a közönség, egy emberként imádkozva az egyházi könnyűzene magyarországi úttörőjének Isten akarata szerinti teljes gyógyulásáért.


A megvalósult művészeti esemény egyértelmű példája annak, hogy a létező egyházi könnyűzene igényes és művészi formája párbeszédre tud lépni a hagyományos egyházzenei formákkal. Ez az alkalom egyúttal arra is rámutatott, hogy a könnyűzene stílusjegyeivel szakszerűen operáló, Isten dicsőítésére megformált művészi megszólalások nem a szórakoztatóipar beszüremkedését jelentik az egyházi zene világába, hanem korosztálytól függetlenül alkalmassá válhatnak a méltó dicséretre.

A katolikus gálakoncert az Esztergom–budapesti főegyházmegye ifjúsági referense, Lejtényi Emánuel atya papi áldásával fejeződött be.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .