Piarista bor 2017

Fotó: Merényi Zita

 

A kilencedik alkalommal megrendezett piarista borválogatásra az ország különböző borvidékeiről érkeztek száraz vörösborok. November 28-án Labancz Zsolt tartományfőnök adta át a Molnár Pince képviselőjének a kitüntető „Piarista bor” címet tanúsító oklevelet Budapesten (képünkön).
A piaristák jubileumi évében ismét a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola aulájába invitálták eredményhirdetésre a piarista rend borválogatásának résztvevőit és a média képviselőit. Idén száraz vörösborok versenyeztek azon a megmérettetésen, amelynek célja egyrészt a feltörekvő magyar gazdák borainak megismertetése, másrészt a rend borászati hagyományainak, társadalmi, kulturális és gasztronómiai értékeinek éltetése.
A jelenlévőket Hernády Zsolt piarista öregdiák, a borválogatás ötletgazdája és szervezője köszöntötte. Labancz Zsolt SP, a Piarista Rend Magyar Tartománya elöljárója azt kívánta az egybegyűlteknek, hogy találjanak közösségre egy-egy pohár bor mellett.
Rohály Gábor, a zsűri elnöke, borlovag, a Magyar Bor Akadémia alapító tagja kifejtette, mennyire fontos, hogy a kulturált borfogyasztás a fiatalok körében is gyakorlattá váljon: „A bor ízei, zamatai emlékeztessenek mindarra, ami életünkben szép és örömteli, s fogyasztására ne a gyorsan elérhető mámor vágya vezessen.”
A zsűri elnöke így méltatta a győztes bort: „A syrah az ünnepnapok bora, amely kiválóan alkalmas minőségi örömök előcsalogatására.”
A „Piarista bor” címet tanúsító oklevelet Labancz Zsolt adta át a győztes Molnár Pince képviselőjének, Molnár Róbertnek.
A villányi családi pincészet már másodszor került ki győztesen a piarista versenyből.
A családi pincészet borásza a győztes bort ismertetve elmondta, a syrah vitatott eredetű fajta, már a nevével kapcsolatban sincs egyet­értés. Eredetét többféleképpen magyarázzák: az egyik feltevés szerint Perzsiából, a mai Irán területéről, Shiraz városából érkezett Európába a keresztesekkel, a másik verzió szerint Szicíliából terjedt el, ahol ma is termesztik; a harmadik, ma már több kutatási eredménnyel is igazolt verzió szerint pedig francia eredetű: a Rhône folyó völgyében kialakult két dél-francia szőlőfajtából, a dureza és a mondeuse blanche keresztezéséből származik. Meghonosítása a 2000 és 2010 között lezajlott óriási telepítési folyamat idején történt, ekkor került Villányba is.
A Molnár Pince „Syrah 2011” bora prémiumkategóriás, védjeggyel ellátott száraz vörösbor.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .