Piacot nyitott a váci karitász

„Régi álmunk valósult meg ezzel a piaccal” – mondta Patay Ildikó, az egyházmegyei karitász munkatársa, az egyik szervező. Hozzátette: az árusok részint az interneten és plakátokon közzétett hirdetményekből, részint egymástól értesültek a lehetőségről. Itt vannak például a kismarosi ciszter nővérek közismerten finom lekvárjaikkal és szörpjeikkel; de olyan is akadt, hogy egy teljes kisebb piac kofái – nevezetesen a Nagymaroson szombatonként árusítók – döntöttek úgy, hogy Vácra is elhozzák portékájukat.

Kérdésünkre, miszerint van-e valami haszna mindebből a segélyszervezetnek, Patay Ildikó azt válaszolta: az a haszon, hogy többen megismerik a karitász tevékenységét és elérhetőségeit. Az árusoktól jelképes helypénzként ötszáz forintot szednek be, amelyet el is visz a vízfelhasználás és a takarítás; ennek fejében azonban olyan emberek is benéznek a Hattyú utcai ház udvarára, akik egyébként talán nem tették volna. Megismerik a karitász adományboltját; beszélgethetnek egymással; mindeközben az őstermelőknek van hol eladniuk az árujukat, a városi emberek pedig minőségi zöldséghez, gyümölcshöz, kézműves termékekhez juthatnak – mondta a karitász munkatársa.

„A mai válságban és munkanélküliségben mindennél fontosabb a jó példák bemutatása és az emberek bátorítása – hangsúlyozta a piacra szintén kilátogató Beer Miklós váci megyés püspök. – Ezért is karolunk föl minden olyan kezdeményezést, amely bemutatja, hogy kicsiben is érdemes vállalkozni; hogy egy családi vállalkozás igenis életképes lehet, és olyan szolgáltatásokra képes, amilyenekre a multik nem. Önbizalomra van ma szükség, különösen a pályakezdő fiatalok számára, hogy elhiggyék: fontos, érdemes és lehetséges egymáson segíteni, egymást megismerni, erősíteni az egymásba vetett bizalmat. Ezért támogatok minden ilyen kezdeményezést, és hála Istennek, ezekből egyre több indul útjára a Váci egyházmegyében. Nagy álom ez, amely egyre inkább megvalósulni látszik” – tette hozzá a főpásztor.

(dv)
Fotó: Kissimon István

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .