A megélt hit oázisa

„Hálát adunk az elmúlt évszázadokért, s azért, hogy most újrakezdhetik az önálló életet a testvérek Tihanyban is – mondta a szentmise főcelebránsa, Várszegi Asztrik címzetes püspök, pannonhalmi főapát, a Magyar Bencés Kongregáció prézese. – A pápa arra buzdít, hogy a bencés monostorok legyenek a megélt hit oázisai, ahol az egyszerűségben, az engedelmességben és a tisztaságban felragyog az evangélium ajándéka, a szabadság és a teljes függetlenség.”
Ezután a tihanyi közösség fiatal diakónusa, Barkó Ágoston felolvasta a főapáttól kapott, a tihanyi monostor önállóvá és függetlenné válásáról szóló alapító okiratot. Ez megfogalmazza, hogy Isten dicsőségére és az emberiség szolgálatára a Magyar Bencés Kongregáció keretén belül működő önálló monostorként megalapíttatik a Szent Ányos bencés perjelség szerzetesi intézmény, melynek hivatalos megnevezése a történelmi hagyományokra tekintettel Tihanyi Bencés Apátság. Az okiratot Várszegi Asztrik átadta a tihanyi közösség vezetőjének, Korzenszky Richárdnak, akinek tisztsége ezentúl: konventuális perjel.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .