Példás határozottsággal

Silvano Tomasi érsek május elején Genfben arról számolt be az ENSZ különbizottsága előtt, hogy az elmúlt tíz év során világszerte közel háromezer papot vontak felelősségre egyházi bíróság előtt szexuális visszaélés elkövetéséért. Közülük nyolcszáznegyvennyolcat világi állapotba helyeztek vissza, kétezer-ötszázhetvenkettőt pedig egyéb büntetéssel sújtottak. Ezen túlmenően világi bíróságon is büntetőeljárás folyt ellenük.

 

A XVI. Benedek pápa által megkezdett magas szintű egyházi küzdelmet Ferenc pápa példás határozottsággal folytatja. Márciusban szakértőkből álló bizottságot alakított, mely a közelmúltban ült össze a Vatikánban. A Sean Patrick O’Malley bostoni bíboros érsek, a „nyolcak” egyike által vezetett bizottságnak három pap és öt világi személy a tagja. Négyen közülük nők, egyikük az egykori áldozat, az írországi Marie Collins. Hans Zollner jezsuita, a Pápai Gergely Egyetem pszichológiaprofesszora hosszú évek óta tudományosan foglalkozik e problémával. Ő különösen fontos tagja a testületnek.


A bizottsági tagok feladata, hogy feldolgozzák a világ püspöki konferenciáitól bekért összefoglaló jelentéseket, amelyek közül sajnos még nem érkezett be valamennyi. Szaktanácsokkal látják majd el a hozzájuk forduló főpásztorokat, és bemutatják, milyen tragikus következményei lehetnek e visszaéléseknek. Munkájukkal hozzá akarnak járulni ahhoz, hogy a plébániák, a katolikus iskolák és intézmények a gyerekek nevelésének biztonságos helyei maradjanak, vagy azzá váljanak. Jó volna, ha az egyházhoz hasonlóan más (világi) intézmények is követnék ezt a példás határozottságot.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .