Pécsi Egyházmegye

 

A láb lép, a lélek zarándokol

Idén ünnepli az egyházmegye a zarándokok által ma is sűrűn fölkeresett máriagyűdi kegyszobor elhelyezésének háromszázadik évfordulóját. Az első kegyszobor eltűnt a török időkben, a másodikat Eszékre menekítették, azóta is ott látható a ferencesek templomában. Később, éppen háromszáz éve a helyi püspök ajándékozta ennek másolatát a máriagyűdi templomnak. Udvardy György megyés püspök december 8-án nyitotta meg az emlékévet. Azt szeretné, hogy az egész egyházmegyét áthassa Máriagyűd szellemisége. Ezért minden esperesi kerületben, plébánián, sőt valamennyi filián imaórákat tartottak, mostantól pedig valamennyi plébániai közösség elzarándokol Máriagyűdre. Elzarándokol, ami azt jelenti: a lélek lépéseket tesz Isten felé. Az egyházmegye július 7-i közös ünneplésére Udvardy püspök meghívta a püspöki kar tagjait. A hagyományos Pécs–Máriagyűd gyalogos zarándoklat időpontja pedig május 11-e, amikor a megyés püspök maga vezeti Isten vándorló népét a mintegy húsz kilométeres úton, amely egyben az észak–déli, Czêstochowától Meðugorjéig vezető Máriaút egyik szakasza.

Magyar hangja: Pécs

Idén nyáron a brazíliai Rio de Janeiróban rendezik meg a katolikus ifjúsági világtalálkozót a pápa részvételével. Ennek az eseménynek Pécs adja a magyar hangját. A brazíliaival egy időben Pécsett gyűlnek össze a magyar fiatalok, s a dél-amerikai programmal összhangban vesznek részt imádságon, elmélkedésen, szentmisén. A magyar és brazil vonatkozást összekapcsolva HungaRiónak nevezik a pécsi ifjúsági találkozót.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .