Pártfogó és segítő

Fotó: Bölönyi Gabriella

 

Az ünnepség kezdetén Marton Zsolt püspök mondott beszédet, melyben hangsúlyozta: az evangélium örömhíre értékeket teremt a művészetekben is, így az Egyház küldetése kihat a kultúrára. A főpásztor ezután Magyarok Nagyasszonya ünnepéről és a Regnum Marianum-kultusz kialakulásának történetéről beszélt. Úgy fogalmazott: Magyarország legfőbb patrónája, védelmezője, lelki-szellemi királynője a Boldogságos Szűz, aki a magyar keresztény kultúrának is pártfogója.
Marton Zsolt után Libor Józsefné, a főiskola rektora köszöntötte a megjelenteket. Beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy az egyházi intézmények fontos szerepet töltenek be a társadalomban, mert az élet igazi célja, az örök élet tükrében tanítanak és nevelnek.
A köszöntők elhangzása után Hermann Gusztáv Mihály, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem tanára tartott előadást az egykori székelyudvarhelyi jezsuita iskoláról és a diákszínjátszásról. Raffai Judit, az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karának tanára a magyar mesemondás hagyományáról és a történetmesélés fontosságáról beszélt.
Az ünnepség keretében megemlékeztek az egykori zsámbéki tanítóképző 1929-es alapításáról, illetve az intézmény 2004-es Vácra költözéséről is. A Gasparicsné Kovács Erzsébet és Gasparics Gyula tanár házaspár képes előadásban mutatta be a kilencven évvel ezelőtt alapított tanítóképző múltját, Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspök pedig felidézte a főiskola Vácra költözésének eseményeit. Beszélt a néhai megyéspüspökök, Migazzi Kristóf, Csáky Károly Emmánuel és Hanauer Árpád István építészeti örökségéről, a főiskola épületéről és arról, hogyan indult újra az élet a rendszerváltás után visszakapott egyházi ingatlanokban.
A megemlékezés alkalmából Pázmány Ágnes, a főiskola oktatója készített egy Apor-tablót, amely Apor Vilmos vértanú püspök életútját és vértanúságát mutatja be.
Az ünnepség programja a főiskola udvarán folytatódott, ahol Marton Zsolt megyéspüspök megáldotta a Mária-szobrot, imádkozott a főiskola tanáraiért és hallgatóiért, majd a Boldogságos Szűz Mária pártfogását és támogatását kérte az intézményre. A rendezvényen a Bálint Sándor Hagyományőrző Kör és Műhely kórusa énekelt.

Forrás: Váci Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .