Papszentelés Kalocsán

Fotó: Koprivanacz Kristóf

 

Az ünnepi szentmisén Snell György esztergom-budapesti segédpüspök, a budapesti Szent István-bazilika plébánosa beszédében Szent Pál missziós tanítását ajánlotta a jelenlévők figyelmébe. „Az evangélium továbbadása örök feladatunk” – mondta. Szent Pál tapasztalata, hogy az emberek nem mindig fogadják ezt jó szívvel. Athén főterén neki is visszautasításban volt része, amikor a leglényegesebb hittartalmakról beszélt. Jézus maga is megélte ezt a kudarcot. A kenyérszaporításkor, amíg az embereket jóllakatta, még királlyá is akarták tenni, ám amikor a szavai hitet követeltek, eltávolodtak tőle az emberek. Még az apostolok is megtántorodtak, de Péter megtette a nagy hitvallást: „Neked örök életet adó igéid vannak.” Ez az evangélium lényege. Sok témáról szólhatunk, hiszen a Szentírás gazdag tanítást ad nekünk, de ha nem beszélünk arról, hogy Krisztus feltámadt és van örök élet, akkor a lényeget hagyjuk ki.
Ez hitet próbáló kijelentés. A pap életében a legnagyobb tragédia az, ha elveszíti a hitét. Ha van hitünk, akkor gyarlóságunk ellenére is megmaradunk, és állhatatosan hirdetjük az evangéliumot. A hűség akkor kezdődik, amikor nincs kedvünk mindehhez. A végsőkig ki kell tartanunk a hitben – hangsúlyozta a kalocsai érsek.
A szertartás a felolvasói szolgálat kisebb rendjének kiszolgáltatásával, majd a jelöléssel folytatódott. A papságra jelölt diakónus fölött az Egyház ősi szokása szerint elénekelték a Mindenszentek litániáját, majd a kézrátétel és a felszentelő ima által részesült a papi rendben. Felöltötte a miseruhát, azután megkenték a kezét az Egyház felszentelő olajával, és az érsek átadta neki a szent nép áldozati adományait is. Stefszki Ferenc az Eucharisztia liturgiájában már áldozópapként koncelebrált, így mutatta be a legszentebb áldozatot.

Forrás: Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .