Papszentelés és aranymise Szabadkán

Az ünnepi eseményre a templomba érkezett a 2020-ban Budapesten rendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztje.
A szentmisére, amelyen két papot és egy diakónust szenteltek, a Vajdaság számos pontjáról érkeztek plébánosok, és a Szabadka környéki településekről is sok hívő jött el. A liturgia keretében ünnepelték Pénzes János pappá szentelésének 50. évfordulóját is.
A szertartás elején a szabadkai főpásztor üdvözölte a megjelent hívőket és a papokat, köztük a vele együtt ugyan­csak öt évtizeddel ezelőtt felszentelt Miocs József, Dobai István, Tóth-Csobáncy József és Bašić Julije plébánosokat.
Elsőként Sáfrány Dávidot szentelték diakónussá, ezt követte az áldozópapok, a magyarkanizsai Magyar Zsolt és az óbecsei Józsa Gáspár szentelése.
Józsa Gáspár gyermekkorában nem járt hittanra, de nagymamájával gyakran elment a szentmisékre. Magyarországon tanárképző főiskolát végzett, tanárként dolgozott, és közben érdeklődni kezdett a papság iránt. „Mindig úgy éreztem, hogy valami, valaki próbál megszólítani, de nem tudtam, hova tegyem ezt. Gondoltam, ha nem Istentől való a hívás, akkor magától elmúlik, ám ez egyre csak erősödött bennem. Úgyhogy tizenkét évig tanítottam, és utána eldöntöttem, hogy ferences szerzetesként, majd egyházmegyés papként próbálom szolgálni Istent” – mondta. Hozzátette: nagyon hálás Istennek, amiért negyvennégy évesen eljött számára a felszentelés napja.
A szentmisét követően a kivonuló papok tapssal üdvözölték az idén Szabadka díszpolgárává avatott Pénzes Jánost, aki ősszel visszavonul az aktív papi szolgálatból. Este a szabadkai városháza dísztermében folytatódott az ünneplés. Paskó Csaba, az egyházmegye zenei igazgatója így nyilatkozott a megyéspüspökről és az elmúlt ötven évről: „Trianon után, amikor elszakadtunk Kalocsától, nagyon sokáig csak apostoli adminisztratúra voltunk. Meg kellett várni, míg a Szentszék önálló egyházmegyévé tette meg Szabadkát. Ennek az ötvenedik jubileumát ünnepeljük idén, amikor püspök úr is ünnepel, és nyugdíjba készül. Ám ezen az ünnepen egy kicsit előre is kell tekintünk.”
Stjepan Beretić, a Szent Teréz-székesegyház plébánosa és a megyéspüspök helyettese így emlékezik vissza az egyházmegye létrejöttének idejére: „Olyan öreg vagyok, hogy ötven évvel ezelőtt jelen voltam az ünnepségen, csak valamivel fiatalabb voltam a püspöknél. Akkoriban ötven teológusunk volt, és száz kis gimnazistánk, akik papi pályára készültek. Nagyon szép időszak volt, és büszkék lehettünk arra, hogy ennek az egyházmegyének a papjai leszünk.” Az ünnepségen Luciano Suriani apostoli nuncius személyesen adta át Pénzes János megyéspüspöknek Ferenc pápa elismerő levelét. Az egyházmegye alapításának évfordulója alkalmából rendezett ünnepség a hétvégén folytatódott. Szombaton délelőtt ünnepi szentmisét mutattak be a bazilikában huszonhárom érsek és püspök, mintegy száz pap és csaknem háromezer zarándok részvételével.

Forrás és fotó: Pannonrtv.com

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .