Pápai áldás a 15 éves Magyar Katolikus Rádiónak

Fotó: Merényi Zita

 

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia jelen lévő tagjainak koncelebrálásával bemutatott szentmise előtt rendezték meg a rádió jubileumi ünnepi műsorát.
J. S. Bach műveiből, többek között a Máté-passióból hangzottak el részletek, Masszi Anna énekművész és Bednarik Anasztázia orgonaművész tolmácsolásában, valamint versek, vallomások Ady Endrétől, Babits Mihálytól és Nagy Gáspártól Lázár Csaba színművész előadásában. A jubileumi műsorban és az azt követő szentmisén közreműködött a Diósdi Gellért kórus, Stiblo Anna vezényletével, a Vox Mirabilis kórus, Zemlényi Katica vezényletével és a váci Szent Cecília kórus, Varga László apát kanonok karnagy vezetésével.
A hálaadó szentmise a rádió szignáljaként is ismert, Isten, hazánkért térdelünk elődbe kezdetű énekkel indult. Spányi Antal székesfehérvári püspök, a katolikus rádió vezérigazgatója köszöntötte a megjelenteket és a hallgatókat, akik közvetítés révén bekapcsolódhattak az ünnepi szentmisébe. A vezérigazgató fölelevenítette a tizenöt évvel ezelőtti indulást: „Ünnepi lélekkel ültük meg pünkösd hajnalát, amikor először hangozhatott fel a rádió szignálja. Az azóta is tartó műsorfolyam arra hivatott, hogy hirdesse Isten dicséretét és a keresztény tanítás igazságait, ápolja és őrizze anyanyelvünket és annak szépségét, képviselje a katolikus kultúrát, valamint a preevangelizációs törekvéseket, amelyekre nagy szüksége van társadalmunknak” – mondta Spányi Antal.
Hálánk illeti meg a püspöki konferenciát, amely tizenöt évvel ezelőtt bátor és nagylelkű lépéssel létrehozta és azóta is fenntartja a katolikus rádiót, de a hálánk elsősorban Istené, aki jó gondolatokat ad, és erőt is, hogy azokból tettek fakadjanak – tette hozzá a püspök vezérigazgató.
Erdő Péter bíboros a homíliájában többek között arról beszélt, hogy főpapi imájában Jézus azt kéri az Atyától: akik hittek benne, ne kényszerüljenek feladni a meggyőződésüket, és elhagyni az új életet, amit Krisztusban megkaptak. Isten nevében kell megmaradniuk a hívőknek. A múlt vasárnapi Urunk mennybemenetele ünnep pedig a missziós parancsra, keresztény küldetésünk igazi tartalmára figyelmeztet. Ha megmaradunk Krisztus nevében, ha a Szentlélekben élünk, akkor a nyelvek, a közlés, a tevékeny szeretet ajándékát is megkapjuk – mondta a bíboros.
Hangsúlyozta, a II. vatikáni zsinat tanításának megfelelően az Egyház feladata, hogy „a tömegtájékoztatási eszközökkel is továbbítsa az üdvösség hírét, s megtanítsa az embereket ezen eszközök helyes használatára” (Inter mirifica, 3.). A társadalomnak joga van az igazságnak megfelelő és helyes információra, a manipulációtól, a gyűlöletkeltéstől, a lényeges részletek visszatartásától mentes tájékoztatásra – szögezte le a bíboros. A Magyar Katolikus Rádió tizenöt éve szolgálja az evangelizáció és a tisztességes, igaz és emberséges tájékoztatás ügyét, és megtalálta a módját annak is, hogy nemesen szórakoztató legyen, miközben egyre nagyobb a konkurencia, a háttérzaj – fogalmazott Erdő Péter.
A szónok arról is beszélt, hogy „miközben a hírközlés technikája és filozófiája is gyorsan változik, a katolikus rádió tiszteletre méltó következetességgel végzi szolgálatát, és ezzel jó hírnevet vívott ki magának.
A főpásztor ezzel kapcsolatban megemlítette egy élményét: „Amikor Kárpátalján jártam, egy határ menti, színmagyar faluban találkozhattam a hívekkel. A templomból kijövet körém sereglettek, és szorongatni kezdték a kezemet. Egyre-másra azt mondták: Köszönjük! Először nem értettem, mit köszönnek, hiszen nem is prédikáltam, s ha beszéltem volna is, nem biztos, hogy abban lett volna ekkora köszönet. Rákérdeztem tehát: mit köszönnek? – A katolikus rádiót – válaszolták –, mert olyan jó esténként katolikus rádiót hallgatni, tiszta magyar nyelven!”
A homília végén a bíboros megköszönte a gondviselésnek a rádiót, a püspöki konferenciának a támogatást s a rádió minden munkatársának nagylelkű fáradozását.
A szentmise záróáldása előtt Veres András győri püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke átadta Spányi Antalnak a Szentatya ajándékát, pápai áldását. A győri főpásztor a rádió működéséhez további számtalan évet (multos annos) kívánt.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .