A pápa „lehetséges” romániai látogatásáról

Miután a római találkozót követően az Európai Unió vezetői közt Klaus Werner Johannist, Románia államelnö­két is fogadta Ferenc pápa, a román államfő azt nyilatkozta a sajtónak, hogy a 2015-ös meghívást most írásban és szóban is megismételte: romániai látogatásra hívta a katolikus egyházfőt. Hozzátette, a pápa „kezdetektől igen érdekeltnek tűnt, és (…) ha lehetséges lesz, el fog jönni”.
Április 4-én a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség sajtóközleményt adott ki ezzel kapcsolatban. A közleményt aláíró Jakubinyi György érsek, Tamás József segédpüspök, általános helynök és ­Potyó Ferenc általános helynök, irodaigazgató kijelentik: a pápát „mindig szeretettel várjuk és fogadjuk szülőföldünkön”. Ezután felsorolják az Egyházat ért sérelmeket az ingatlankérdésekkel és az iskolaüggyel kapcsolatban, és megfogalmazzák: a jövőbeli pápalátogatást illetően a Johannis elnök által említett „lehetséges lesz” kitétel csupán Románián múlik, az egyházi vezetők véleménye szerint ugyanis ahol az alapvető emberi jogok sérülnek, ahol a hívek nem gyakorolhatják az alkotmány biztosította kisebbségi és felekezeti jogaikat, ott nem beszélhetünk a pápalátogatás lehetőségének biztosításáról.
A római katolikus egyházi vezetők közleményükben visszaállamosításnak minősítik, hogy az elkobzott egyházi javakat – amelyeket a közösség szolgálatára, többek között az állam által nem kellően támogatott szociális szolgáltatásokra használnának – nemzetközi kötelességvállalás ellenére sem szolgáltatták vissza. Mindezt a pápa személyes képviselője, a bukaresti apostoli nuncius, Miguel Maury Buendía érsek is szóvá tette a román hatóságoknak, hiszen a katolikus kisebbség sérelmei ügyében két alkalommal kért kihallgatást az utóbbi időben. Találkozóiról tájékoztatta a vatikáni államtitkárságot, közvetve Ferenc pápát is. Leg­utóbb március 20-án, a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium ügyében járt a nuncius Teodor Meleșcanu külügyminiszternél. A nuncius elmondta, a Korrupcióellenes Ügyészség eljárása nemzetközi megítélés szerint is azt a benyomást kelti, hogy a katolikus és a magyar kisebbséget akadályozzák jogainak gyakorlásában.
A gyulafehérvári érsekség ezek után azt a kérdést teszi fel közleményében az állam­elnöknek: ilyen körülmények között „valóban komolyan gondolta-e Ferenc pápa romániai meghívását”? „Ha igen, akkor tegyen meg mindent azért, hogy »lehetséges legyen« ez a látogatás. Ebben való fáradozásában mindig számíthat a romániai katolikus és magyar kisebbség támogatására” – áll a római katolikus egyházi vezetők közleményében.
A dokumentum teljes szövege a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség honlapján olvasható.

Forrás: Romkat.ro

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .