A romániai püspöki konferencia kiáll  a marosvásárhelyi iskola mellett

Megállapítják, hogy a jogállamiság elvei szerint megalapozatlan és nem ellenőrzött feljelentés alapján foganatosított intézkedések sértik annak az együttműködési megállapodásnak az előírásait, amelyet a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia és a román oktatási és kutatási minisztérium kötött a egyházak által létesített oktatási intézményekről. Éppen ezért a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia elfogadhatatlannak tartja a hatóságok eljárását, és kijelenti, hogy ezek célja a megfélemlítés. A marosvásárhelyi katolikus líceum ugyanis egy olyan intézmény, amelyet a Romániában jelenleg érvényben levő törvények szerint szerveztek meg, és a szülők azért választották ezt az oktatási formát, mert úgy gondolják, ez biztosítja leginkább gyermekeik szellemi és emberi fejlődését.
Mindezek miatt a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia közleményben kéri az illetékes szerveket, azaz az oktatási és kutatási minisztériumot, a Maros Megyei Tan­felügyelőséget és a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalt, hogy sürgősen tegyék meg a megfelelő hatékony intézkedéseket a helyzet megoldására, hogy az említett oktatási intézmény zavartalanul folytathassa oktatótevékenységét. Azt is kérik az érintettekől, hogy kötelezzék el magukat a jogállamiság alapvető elveinek, illetve a romániai vallási kisebbségek jogainak tiszteletben tartása mellett.

Forrás: Vasárnap

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .