Pap- és diakónusszentelések országszerte

 

Varga László kaposvári megyéspüspök két diakónust szentelt az egyházmegye szolgálatára június 24-én, Keresztelő Szent János főünnepén a kaposvári Nagyboldogasszony-székesegyházban, ahol a hazánkban vendégül látott négy iraki pap egyike, Roni Szalím mondott homíliát.
A szentmisét Varga László kaposvári megyéspüspök mutatta be, és a szerpapság rendjében részesítette a hatvankét éves Fodor Béla akolitust, aki eddig a balatonszemesi és a balatonszárszói plébániákon szolgált, valamint a huszonnégy éves Kisiván Csaba papnövendéket, aki idén fejezte be az ötödik évét az esztergomi szemináriumban.
Szentbeszédében Roni Sza­lím kiemelte: a Szentlélek állandóan munkálkodik, ennek bizonyítéka e két diakónus mostani felszentelése is. Mint mondta: a papi missziónak arra kell épülnie, hogy éljék az evangéliumot, irgalmasak legyenek egymás iránt, s az igaz­ság hűséges pásztoraiként segítsék vezetni a rájuk bízott embereket.
„Legyetek Isten és az emberek előtt feddhetetlenek! Ne hagyjátok, hogy bármi is eltérítsen benneteket az evangéliumtól! A hit szent titkát tiszta lelkiismerettel hirdessétek!” – buzdította a szentelendőket a megyéspüspök.
A szentmise végén Varga László meghirdette a Jó Pásztor Imaközösséget. Mint mondta, sajnálatos módon tavaly senki sem jelentkezett az egyházmegyéből azzal a szándékkal, hogy pap szeretne lenni, idén pedig eddig csupán egyetlen jelentkező volt. Ezért arra kérte mindazokat, akik elkötelezettek, és vállalják, hogy szenvedéseiket új papi hivatásokért ajánlják fel, hogy jelentkezzenek plébánosaiknál, és mindennap imádkozzák el a következő imádságot:

Úr Jézus Krisztus!
Felajánlom minden fizikai és lelki szenvedésemet új papi hivatásokért.
Olyanokért, akik készek a tanítványságra és a misszionáriusi szolgálatra is!
Szent Pállal együtt vallom: „Örömmel szenvedek értetek és testemben kiegészítem azt, ami még hiányzik Krisztus szenvedéséből, testének, az Egyháznak javára” (Kol 1,24).
Köszönöm, hogy szenvedtél értem, és szenvedéseimben én is alárendelhetem magam a Mennyei Atya akaratának, rábízva mindent arra, aki igazságosan ítél. Hiszem, hogy a Te sebeid által gyógyultunk meg, (vö. 2Pét 2,20–24), és ebben a hitben fogadom el tőled a gyógyulásomat.
Ámen.

Kisiván Csaba, aki egyébként az egyházmegye ifjúsági referense is lett, püspöke döntése alapján Siófokon tölti diakónusi gyakorlatát, Fodor
Béla pedig a balatonszemesi és a balatonszárszói plébániákon folytatja szolgálatát, immáron diakónusként.
Szent Péter és Pál főünnepén, június 29-én, csütörtökön Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek pappá szentelte
Tápai Péter és Zirig Kristóf diakónusokat.
Tápai Péter Kecelre kapott kápláni kinevezést, ahol iskolalelkészi feladatokat is ellát a helyi katolikus iskolában, Zirig Kristóf pedig Lajosmizsére került kápláni beosztásban.
Prédikációjában a főpásztor Henryk Sienkiewicz Quo vadis? című regényének utolsó mozzanatát idézte fel, Péter és Pál apostolok vértanúságát, akik egyazon napon, 1950 évvel ezelőtt haltak meg Rómában. Hangsúlyozta: életük példa lehet a szentelendő papok számára is. Kiemelte, a két apostol életével megvallotta Krisztust, a hívőknek pedig az a feladatuk, hogy az igaz értékekre építsék életüket.

*

Ünneplő sokaság gyűlt össze július elsején Vácon.
Beer Miklós megyéspüspök a váci székesegyházban diakónussá szentelte Kovács Zsoltot és Torma Zsolt Joelt, valamint állandó diakónussá Lauer

Tamást, Dénes Jánost és Molnár Andrást.
A főpásztor szentbeszédében a diakónusi szolgálatról, a meghívottságról elmélkedett: „Diakónusként a miséző pap mellett fogtok állni az Eucharisztia szolgálatában.
A benne megtapasztalt szeretetet kell szétosztanotok.” Az öt szentelendőt arra figyelmeztette, olyan szolgálatot vállalnak, amely mindig tartogatni fog meglepetéseket, de „Krisztus, aki meghívott benneteket, ugyanaz kétezer éve”. Beer Miklós püspök XVI. Benedek pápát idézve kiemelte, az Egyház szolgálata három szóval írható le: tanítás, imádság, gondoskodó szeretet.
„Amit olvasol, hidd el; amit hiszel, tanítsd; amit tanítasz, kövesd!” – hangzik el a szentelésben. E szavakkal indítja útnak az Egyház a diakónust. Beer Miklós püspök arra figyelmeztetett: nem elég az értelmünkkel tudni, hogy Isten a szeretet, a szívünkbe kell fogadnunk az élő Jézust. Az imában, a Szentírást olvasva arra törekedjünk, hogy befogadjuk Krisztust, és átjárjon bennünket a megszentelő Lélek – buzdított a püspök.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye; Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye;
Agonás Szonja

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .