Pannonhalma volt a kulturális díszvendég

Fotó: Pannonhalmi főapátság

 

Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát a megnyitón arról beszélt, hogy a bencés monostor egyik küldetése – Szent Benedek regulája szerint is – a vendégek fogadása. A regula így fogalmaz: „Minden érkező vendéget úgy fogadjanak, mint magát Krisztust, mert ő maga mondja majd egykor: »Idegen voltam, és befogadtatok engem« (Mt 25,35). Mihelyt tehát vendéget jelentenek, szolgálatkész szeretettel siessenek elébe az elöljárók és a testvérek.”
A tavalyi Szent Márton-emlékév pannonhalmi jelmondata, a Közösségben vagyunk szintén erre a küldetésre utalt. Valamennyi eseményüket átfogta a kultúra- és élményközvetítés, a közösségépítés szándéka. Pannonhalma idei jelmondata, a Közös ház továbbviszi ezt a gondolatot.
Várszegi Asztrik arról is szólt, hogy Pannonhalma egyszerre lelki és kulturális központ, ahol a csendnek is fontos szerepe van, s aki ezért érkezik az apátságba, az a csendet is megtalálhatja.
Dejcsics Konrád, a pannonhalmi főapátság kulturális igazgatója sajtótájékoztatóján ismertette az idei év eseményeit, amelyek közül az első egy időszaki kiállítás lesz, Közös ház címmel. A tárlat márciustól novemberig látogatható. Témájául olyan épületeket választottak, amelyekben többféle közösség jön létre, működik, találkozik. Van egy kakukktojás is: a virtuális tér. „Egy olyan Facebook-csoport tagjait mutatjuk be, akik a valós életben még nem találkoztak. A valós terekben pedig megismerhetjük egy négygenerációs családi ház, egy közösségi ház, egy romkocsma, egy MÁV-motorvonat vagy éppen egy drogrehabilitációs központ közösségét” – mondta el Dejcsics Konrád.
Figyelmet érdemel egy másik időszaki kiállítás is, amelyet Hajlék… címmel rendeznek meg. A Magyar Elektro­grá­fiai Társaság innovatív összeállítása egy önálló művészeti ág interaktív bemutatkozása lesz, amelynek a Pannonhalmi Apátsági Múzeum és Galéria ad otthont.
A reformáció emlékévéhez kapcsolódóan nyáresti orgonaverseny-sorozatot indítanak Pannonhalmán. A fellépő orgonaművészek alkotómunkájuk mellett különböző felekezeteknél látnak el egyházi szolgálatot.
2017-ben is megrendezik az Arcus Temporum fesztivált. „Idén Kurtág György és Haydn zenéje és művészete között keressük az összefüggéseket” – mondta el a kulturális igazgató.
A kiemelt kulturális programok mellett idén is megtartják az egyre népszerűbb levendulahetet és gyógynövényhetet, valamint az apátsági pincészet és a Viator étterem szervezte jazzkoncert-sorozatokat. Snétberger Ferenc szólóestjén kívül lesz „fitnesz-lelkigyakorlat” is, és – immár negyedik alkalommal – vezetői konferenciát is szerveznek.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .