Kisfilm a börtöncursillóról

Fotó: Merényi Zita

 

Az alkotás célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a fogvatartottak lelki segítésének eredményeire, hiszen azok hatással lesznek az érintettek majdani szabad életére is. „Csak mellettünk, vagy velünk élnek?” – teszik föl a film készítői a kérdést. Az éremnek persze két oldala van: nemcsak a társadalomnak kell érzékenyebbé válnia a börtönviseltek iránt, hanem a fogvatartottaknak is szembe kell nézniük önmagukkal és azzal, hogy szabadulásuk után mit vár el tőlük a társadalom.
A börtöncursillo már két éve segíti a fogvatartottakat. A magyarországi büntetés-végrehajtási intézetekben eddig mintegy kétszázan végezték el a cursillót. Februárban tudásmegosztó hétvégét tartottak Bu­da­tétényben, a Szent Arnold Lelkigyakorlatos Házban a program munkatársai számára. Itt összegezték az eddigi tapasztalatokat, és meghatározták a jövőben előttük álló legfontosabb feladatokat is. A pasztorációban részt vevő önkéntesek mélyen átérzik a feladat komolyságát, hiszen ahogy vallják: „Börtönbe az menjen segíteni, aki tudja, mire vállalkozott.” A tudásmegosztó hétvégéről készült film megtekinthető a következő linken: https:­//www.­you­tube.­com/­watch?v­=dFLv­FY1KYGY. További tájékoztatás a bör­tön­cursilló honlapján olvasható: www. bor­ton­cursillo.hu.
A Cursillo spanyol (pontosabban mallorcai) eredetű egyházi lelkiségi mozgalom. A „Cur­sil­los de Cristiandad” elnevezés jelentése: a kereszténység rövid tanfolyama. Az első ilyen alkalmat 1944-ben tartották. A lelkigyakorlat mind az öt kontinensen elterjedt. Magyarországon 1989-ben tartották az első cursillót, azóta több tízezren végezték már el.
A háromnapos lelki úton a résztvevők találkoznak önmagukkal, Istennel és embertársaikkal. A cursillo nemcsak vallásos embereknek szól, hanem mindenkinek, akinek nyitott a szíve és a gondolkodása, aki őszintén keresi az élete értelmét, és törekszik a hiteles életre.
A börtöncursillo elején a résztvevők (fogvatartottak) őszintén rátekintenek az életükre, s amit látnak, az sokszor fájdalmas. Mégis arra bátorítják őket, ne bújjanak álarcok mögé, nézzenek rá a sebeikre, és azokra a sebekre, amelyeket másoknak okoztak. Fontos, hogy meglássák magukat Isten végtelen szeretetének tükrében, és megtapasztalják azt a titkot, hogy Krisztus az életét adta mindannyiunkért.

Forrás: Börtöncursillós Titkárság

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .