Pálos Frigyest köszöntötték 95. születésnapján

Pálos Frigyest, Vác díszpolgárát Fördős Attila polgármester is felköszöntötte, és átadta neki az Orbán Viktor miniszterelnök kézjegyével ellátott díszoklevelet, valamint az önkormányzat ajándékát.
„Sokszor kérdezik tőlem, szerintem mi az élet értelme. Mi mást mondhatnék erre, mint hogy az öröklét elnyerésének lehetősége. Sok mindenben keresik az emberek a boldogságot, pénzben, karrierben, de mind­ez hiúság, hiú ábrándozás. A hívő ember legnagyobb ajándéka maga a hit” – fogalmazott az ünnepelt.
A polgármester köszönetet mondott Pálos Frigyes kitartó szolgálatáért, a hívek hitének erősítéséért, az értékek közvetítéséért, hagyományápoló, értékőrző művészettörténészi mun­kásságáért.
„Hálás vagyok a gondviselésnek, amiért Vácott élhetek. Nagyon szeretem a várost, szolgálni szeretnék itt, ameddig csak az erőm engedi” – mondott köszönetet Pálos Frigyes.

* * *

1947-ben szentelték fel a papi szolgálatra a váci székesegyházban. Jelmondata: „Zelus domus tuae comedit me”, azaz „A házadért való buzgóság emészt engem” (Zsolt 68,10). Első szolgálati helye Pestújhely volt. 1949-ben a pártállam évtizedekre felfüggesztette hitoktatási engedélyét. Később a kecskeméti főplébánián, Hatvanban, Vácon, Cegléden és Tereskén szolgált. 1972-ben művészettörténész-diplomát szerzett. Tevékenyen részt vett Tereske és Hévízgyörk Árpád-kori templomainak helyreállításában, valamint a csörögi új templom építésében. 1979-ben préposti kinevezést kapott. 1994-től a váci Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény igazgatója.

Szöveg és fotó: Ribáry Zoltán/Váci Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .