Pál Feri atya közönségdíjas

Feri atya a következőket mondta az elismerés átvételekor: „Szeretném ezt a díjat szimbolikusan átnyújtani minden mentálhigiénés szakember társamnak. Azért, mert valahogy úgy veszem ezt, hogy az elismeréssel minden szakmabéli munkatársam is kap ebből a díjból. Hiszen olyan nagyszerű dolog az, hogy igyekezhetünk együtt azért, hogy érzékeny lélekkel tudjunk élni ebben az országban. S hogy az érzékeny lelkünkhöz tudjon társulni teherbírás, hogy tudjunk egészséges lelkülettel élni. És hogyha mindez így van, akkor együtt mondhatjuk azt, hogy az élet nagyon szép.”

 

Pál Ferenc papi pályafutásának szinte a kezdetétől hetente tart előadásokat – nem csak – fiataloknak a pszichológia, a teológia és a mentálhigiéné témakörében. Tematikájuk meglehetősen tág: érinti a spiritualitást és a társadalomtudományokat, a közösségi és családi konfliktusoktól a személyes lelki egyensúly kérdésein és a párkapcsolati-házassági problémákon át a transzcendenciához fűződő kapcsolatig számos területet felölel. Az előadások 2000 őszén kezdődtek a Bartók Béla úton, egy bérelt teremben, majd 2001 és 2011 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának épületében folytatódtak. 2011-től a Millenáris Teátruma adott otthont az alkalmaknak. Jelenleg a MOM Kulturális Központban hallgathatók az előadások, melyeknek a hanganyaga korábban kézről kézre terjedt a résztvevők között, majd 2008 végétől az interneten is elérhetővé vált (www.palferi.hu). A legutóbbi fejlesztésnek köszönhetően a kedd esti program élő közvetítésben már látható is a világhálón.


 

Pál Ferenc szerint katolikus pap léte ellenére fontos, hogy az alkalmak nem felekezeti jellegűek: bárki részt vehet rajtuk, nem kell semmilyen elvárásnak megfelelni, elég a hallgató nyitottsága. Előadásaira jellemző egyrészt a strukturáltság és a szakirodalom intenzív használata, valamint a stand up comedyből ismert közvetlen, színes, humoros történetek mesélésére is építő stílus. A heti előadásokat élőben hallgatók száma 2011-re alkalmanként meghaladta az ezer főt, és a résztvevők körében spontán közösségszervezés kezdődött. A jelenséget a SOTE Mentálhigiéné Intézete szociológiai kutatás során vizsgálja.

 

A 2000-es évtized második felétől kezdve Pál Ferinek több munkája is megjelent nyomtatott formában. Az előadások első két évének anyaga mellett több kötetet publikált, valamint számtalan pszichológiai témájú kiadvány társszerzője. Gratulálunk, Feri atya!

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .