Óvjuk a hidegben éjszakázó embereket!

A krízisidőszakban a legfontosabb cél az élet védelme, ezért mindenkit arra kérnek, segítsenek a hajléktalan embereknek, hogy az éjszakát biztonságos ellátóintézményben tölthessék. „A november számunkra mindig egy kicsit több aggodalommal és várakozással teli időszak, mert ilyenkor kezd az idő hűvösebbre fordulni, és azt figyeljük, hol tudjuk és hol kell megerősítenünk a szolgáltatásainkat” – mondta Morva Emília, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Közép-magyarországi Régiójának vezetője december 5-én, a hajléktalan emberek Feszty Árpád úti lábadozójában tartott sajtótájékoztatón. Kijelentette, az aggodalom egy szeretetszolgálat részéről nagyon fontos hozzáállás. „Aggódunk azokért az emberekért, akik ilyenkor az utcán, a hidegben vagy nem lakás céljára szolgáló helyiségben kénytelenek éjszakázni. A legjobb segítség, ha megelőzzük azt, hogy valaki sokáig közterületen vagy utcán töltse az éjszakákat.”
Morva Emília hangsúlyozta, rendkívül lényeges az emberek segítőkészsége. „Az aluljárókba és a közterületekre sokan visznek takarót, élelmiszert a hajléktalan embereknek. Nem szabad, hogy ez a szolidaritás kivesszen a társadalomból. Ugyanakkor fontos tudnunk, hogy a legjobb segítség az, ha meleg, biztonságos helyre juttatjuk ezeket az embereket.” A régióvezető újságírói kérdésre elmondta, nincs férőhelyhiány, van hely, ahol nyugodt, biztonságos körülmények között lehet eltölteni az éjszakákat. A szeretetszolgálat budapesti vezetője a karitatív szervezetek és a hajléktalan embereket ellátó intézmények nevében azt kérte, hogy ha hajléktalan emberrel találkoznak az utcán vagy egy aluljáróban, akkor elsősorban abban segítsenek neki, hogy eljuthasson egy olyan intézménybe, ahol meleg helyen töltheti az éjszakát. Ehhez a diszpécserszolgálaton keresztül (Budapesten a 06/1-338-4186-os telefonszámon) az utcai gondozószolgálat szociális munkásaitól is kérhetnek segítséget, vagy hívhatják a 112-es segélyvonalat.
Egy kérdésre válaszolva Morva Emília szólt arról is, hogy az aluljárókban többnyire nem szociális, hanem sokkal inkább rendészeti problémával találkozunk, amit nem a hajléktalan emberek okoznak. Erről azzal kapcsolatban tett említést, hogy Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárral közös sajtótájékoztatójukon beszámoltak a krízisidőszak elején indított kísérleti aluljáróprogramról. A budapesti aluljárókban a szociális munkások együttműködnek a rendvédelmi szervezetekkel, a rendőrséggel, a közterület-felügyelettel, valamint az egészségügyi szakemberekkel, hogy feltérképezzék és rendezzék az aluljárókban kialakult helyzetet.
A krízisidőszak első hónapjában a hajléktalan emberek számára fenntartott éjjeli menedékhelyek kihasználtsága országosan hetvenkét százalékos volt – közölte az Emmi államtitkára. Czibere Károly elmondta, hogy a téli időszakra való felkészülés részeként bővítették a kapacitásokat. A hajléktalan emberek számára országosan kilencezer-hatszáz férőhely áll rendelkezésre, ezek számát ezerötszázzal növelik a krízisidőszakban. Ennek pénzügyi fedezetét időben biztosították az ellátók számára – emlékeztetett az államtitkár, aki azt is közölte, hogy a kormányzat a téli időszakban hatvankétmillió forintot biztosít a megnövekedett terhelés mellett dolgozó diszpécserközpontok támogatására.
Czibere Károly arról is beszámolt, hogy elvégezték a novembertől bevezetett „vörös kód” tesztüzemét, amely beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Ha extrém hideg esetén kiadják a figyelmeztető jelzést, akkor néhány éjszakára a bentlakásos szociális intézményeknek is ellátást kell biztosítaniuk azoknak a hajléktalan embereknek, akik nem tudnak más módon segítséghez jutni.
Az utcai szociális szolgálatok megerősítéséről szólva az államtitkár elmondta, a jelenleg működő nyolcvanhárom szolgálat további néggyel bővült, és egy pályázatnak köszönhetően tizenkilenc új krízisautót állítanak munkába.
Az államtitkár közölte, a krízisidőszak többletköltségeire háromszázhatvanmillió forintot biztosít a kormányzat. Ezenfelül az extrém hideg miatt esetleg megnövekedő költségek fedezetére ötvenmillió forintot különítettek el. További tizenegymillió forintot fordítanak a krízisautók támogatására, és kilencvenhétmilliót az egészségügyi problémákkal küzdő hajléktalan emberek kezelésére.
Czibere Károly kiemelte: ma Magyarországon senkinek nem kell kapacitáshiány miatt közterületen töltenie az éjszakát. Felhívta a figyelmet arra, hogy a következő hónapokban az elsődleges cél az élet megóvása. Ezért a szeretetszolgálattal együtt arra kéri az embereket, hogy ha hajléktalan emberrel találkoznak, segítsenek neki, hogy az éjszakát biztonságos ellátó­intéz­mény­ben tölthesse. Minden ilyen esetben hívják a diszpécserszolgálat telefonszámát vagy a 112-es segélyhívót.
Az önkéntesség napján az államtitkár a lábadozó hajléktalanokat ellátó intézmény dolgozóival és a szeretetszolgálat régióvezetőjével együtt osztotta ki az ebédet a gondozott embereknek.

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .