Óvás a teológia „intellektualizálásától”

Az igazságot újra fel kell fedeznünk, úgy, amint van: nem olyan, anyagi valóságként, amelyet birtokolni lehet, hanem olyan realitásként, amely az embert veszi birtokba. A teológusoknak engedniük kell, hogy az igazság alakítsa és vezesse őket.

A pápa szót emelt az egyházon belüli önigazoló és triumfalista magatartás ellen is, szóvá téve, hogy vannak, akik úgy tekintenek az egyházra, mintha az az ő művük volna. Kitért arra is, hogy a mélyen vallásos emberben nem dermedhet meg a hit öröme. Isten törvényére ajándékként kell tekintenünk, nem pedig béklyóként. A parancsolatok pedig nem az emberi zsenialitás gyümölcsei, hanem „ajándékozott bölcsességek”. A pápa Izrael népére utalt, amely az ószövetségben alázattal tudott örülni Isten ajándékának. Ez másfajta öröm, mint amikor saját teljesítményére büszke az ember, ahogyan például a régi rómaiak jogrendszerükre vagy a franciák a Code Napoléonra (Napóleon törvénykönyvére).

Stephan Horn, az 1977 óta évente összeülő Ratzinger-tanítványi kör szóvivője közölte: több tucat résztvevő foglalkozott az idén a keresztény egység helyzetével. Jövőre az istenkérdés és a szekularizáció (elvilágiasodás) lesz megbeszéléseik főtémája. (KAP)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .