Öt új bíborost kreált a pápa

A Szentatya önmagához hűen ezúttal is a peremterületeken tevékenykedő főpapokat választott. Rendkívüli módon a leendő bíborosok között olyan lelkipásztor is akad, aki még nem megyéspüspök. A leendő bíborosok a világ egymástól távoli pontjairól származnak: Mali, Spanyolország, Svédország, Laosz és Salvador.
A hírt a Pápai Liturgikus Szertartások Hivatala tette közzé június 21-én. A Szentatya ennek kapcsán kiemelte: az, hogy a leendő bíborosok a világ különböző részeiről származnak, kifejezésre juttatja az egész világon jelen lévő Katolikus Egyház egyetemességét.
A 2017. június 28-i, szerdai konzisztórium után 121 főre emelkedik a pápaválasztó bíborosok száma. A vatikáni törvény értelmében 120 fő a határ, ezt azonban már II. János Pál pápa is átlépte egyszer, amikor tízzel voltak többen a konklávé tagjai, mint az szokásos.
A június 28-i konzisztóriumon a Szentatya öt új bíborost kreál, így 225-re emelkedik a bíborosok száma. Közülük 121-en vannak 80 év alatt, ők vehetnek részt a pápaválasztásban. A választásra jogosultak közül 19-et II. János Pál pápa jelölt ki, 53-at XVI. Benedek, 49-et Ferenc pápa.
Ferenc pápa eddig négy konzisztóriumot hívott össze. Minden eddigi kinevezésével arra törekedett, hogy a világ távoli pontjait is képviseljék bíborosok a testületben; kevesebb bíborost kreált Európából és Észak-Amerikából, és többet Latin-Amerikából, Afrikából, Ázsiából és Óceániából.
A 2013-as konklávéban, amely Ferenc pápát megválasztotta, 60 európai bíboros volt, 11 afrikai, 10 ázsiai, egy óceániai, 20 észak-amerikai, 13 latin-amerikai.
Jelenleg 53 bíboros képviseli Európát, 15-15 Afrikát és Ázsiát, 4 Óceániát, 17 Észak-Amerikát, 17 Latin-Amerikát.
Olaszország még mindig „szuperhatalom” a 24 pápaválasztó olasz bíborossal. Az Egyesült Államok 10, Franciaország 5, Brazília, Mexikó, Spanyolország, Lengyelország és India négy-négy bíborost adott. Magyar­országot egy bíboros képviseli a pápaválasztó konklávéban: Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.
A Vatikáni Rádió tájékoztatása szerint az új bíborosok – Anders Arborelius stockholmi érsek; Gregorio Rosa Chávez címzetes püspök, a San Salvador-i Főegyházmegye segédpüspöke; Louis-Marie Ling Mangkha­nek­ho­un címzetes püspök, Pakxé apostoli helynöke; Juan José Omella, Barcelona érseke és Jean Zerbo bamakói érsek – június 29-én, Szent Péter és Pál apostolok ünnepén Ferenc pápával együtt miséznek.
A jelöltek közül hárman nem is érsekek – ahogy az korábban megszokott volt –, és az Egyház peremterületein szolgálnak, ami fontos szempont Ferenc pápa számára hivatalba lépésének kezdete óta. A mostani kinevezésekkel a Szentatya még inkább a világegyházat állítja középpontba.
Nagy meglepetést okozott a 67 éves Anders Ar­bo­relius, Stockholm püspökének bíborosi kinevezése: az Egyház történetében először kerül svéd származású egyházi személy a bíborosi kollégiumba. 2016 őszén, a lutheri reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségsorozaton Anders Arborelius fogadta Ferenc pápát a dél-svédországi Lundban.
A 67 éves svéd püspök kinevezésével a Szentatya továbbra is azt az irányvonalat követi, hogy elsősorban a Katolikus Egyház perifériáján szolgáló lelkipásztorokat kreáljon bíborossá. A stockholmi katolikus püspökség hivatalosan 116 ezer hívőt számlál; becslésük szerint az országban összesen mintegy 150 ezer katolikus hívő van, akik többnyire katolikus országokból érkezett bevándorlók. 2000-ig az evangélikus hit számított Svédország államvallásának: születésével minden svéd állampolgár automatikusan az evangélikus egyház tagjává lett.
Anders Arborelius 1949. szeptember 24-én született. Húszéves korában áttért a katolikus hitre, és belépett a kármelita rendbe. 1979-ben szentelték pappá, 1998-ban nevezték ki a Stockholmi Egyházmegye püspökévé, amely 450 ezer négyzetkilométeres területével csaknem az egész országot lefedi.

* * *

A 74 éves Gregorio Rosa Chávez 1982 óta San Salvador segédpüspöke. Aktívan síkra szállt az 1980-ban meggyilkolt Óscar Romero érsek boldoggá avatásáért, akivel évekig közeli együttműködésben szolgáltak. 1990-ben indította el Romero érsek boldoggáavatási eljárását; Ferenc pápa 2015-ben avatta boldoggá a vértanú érseket.
Gregorio Rosa Chávez 1942. szeptember 3-án született Sociedadban. Filozófiát és teológiát tanult; franciául, angolul, portugálul és olaszul beszél. 1970-ben szentelték pappá. II. János Pál pápa 1982 februárjában nevezte ki San Salvador segédpüspökévé. A főváros központjában található Szent Ferenc-templom plébánosa, az érsekség püspöki helynöke és a latin-amerikai Caritas segélyszervezet elnöke.
Chávez a béke nemzetközi követe, a szegények és a fiatalok ügyeinek szószólója; türelmes közvetítő konfliktushelyzetekben. Az utóbbi években számtalanszor szót emelt a hazájában uralkodó erőszak és kegyetlenség ellen, és béketárgyalásokat szorgalmazott a kormány és a Mara fegyveres csoport között. Európát hibás menekültpolitikával vádolja. A felszabadítás teológiájának támogatója.

* * *

A hetvenkét éves Louis-Marie Ling Mangkhanekhoun püspök apostoli kormányzó a laoszi Pakxéi Egyházmegyében. Tanulmányait részben Kanadában végezte; a francia és az angol, illetve a Laoszban hivatalos lao nyelven kívül az ország északi részén élő khmer népcsoport nyelvét is beszéli. Mangkha­nek­houn gyakorta látogatja a hegyi falvak közösségeit; aktívan közreműködik a hitoktatók képzésében.
1944. április 8-án született Laoszban. 1972. november 5-én szentelték pappá. Három évvel később Laosz fővárosa, Vientián plébánosává nevezték ki. 2000. október 30-a óta a dél-laoszi Pakxé apostoli helynöke. 2001. április 22-én szentelték püspökké. 2009 és 2014 között Laosz és Kambodzsa püspöki konferenciájának elnöke volt. 2017. február 2-a, a püspöki szék megüresedése óta a vientiáni apostoli vi­ka­riátus adminisztrátora. A Katolikus Egyházban az apostoli vikáriusi (püspöki helynök) tisztség mintegy a püspöki hivatal előzetes fokozatának tekinthető. Rendkívüli dolognak minősül, hogy a pápa egy apostoli kormányzót bíborossá kreál.

* * *

A 71 éves Juan José Omella y Omella 2015 óta a katalán főváros, Barcelona érseke.
1946. április 21-én született Cretasban, Aragónia autonóm tartományban. Filozófiát és teológiát tanult. 1970-ben szentelték pappá. 1996. szeptemberi püspöki kinevezéséig szülőföldjén, Zaragozában szolgált, később, már mint főpásztor a katalán–francia határvidék több egyházmegyéjében tevékenykedett.
II. János Pál pápa 1999. október 27-én bízta rá a Bar­bastro-Monzóni Egyházmegye püspöki hivatalát. 2004 áprilisában a Calahorra y La Calzada-Logroói Egyházmegye főpásztora lett. Ferenc pápa 2014 novemberében választotta a Püspöki Kongregáció tagjává. Egy évvel később, Lluís Martínez Sistach bíboros utódaként, Barcelona érseke lett. Azóta vezeti Spanyolország második legnagyobb városa, az 1,6 millió lakosú Barcelona érsekségét.
Omella a bíborosi hivatal viszonylag biztos várományosának számít. 2003 óta – megszakítással – a spanyol püspöki konferencia elnöke. Az utóbbi években újra és újra bírálta az uralkodó politikai korrupciót és a bizonytalan spanyol munkaerőpiacot. Ez év márciusában az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) egy szimpóziumának házigazdájaként Omella a fiatalokkal folytatandó őszinte párbeszédre szólította az Egyházat.

* * *

Jean Zerbo 1998 óta Mali fővárosa, Bamako érseke. A nyugat-afrikai ország déli részéről származó, 73 éves leendő bíboros minden erejével síkra száll hazája békéjéért, aktívan küzd a kirekesztés ellen, továbbá a népek közötti megbékélésért és szolidaritásért.
Zerbo 1943. december 27-én született Mali Segou nevű városában. Ugyanitt szentelték pappá 1971. július 10-én. Franciaországban, Lyonban, majd Rómában végezte tanulmányait; a Pápai Biblikus Intézetben tett bibliatudományi záróvizsgát. Néhány évig Segou tartományban folytatta papi szolgálatát, emellett a bamakói papi szemináriumban tanított. II. János Pál pápa 1988. június 21-én nevezte ki Bamako segédpüspökévé, majd hat évvel később Mopti püspökévé. 1998. június 27-e óta Bamako érsekeként szolgál.

Forrás: Katholisch.de; RomeReports
Fotó: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .