Őszi megújulás a Filharmonikusokkal

 

Ez év márciusában, Kocsis Zoltán fő-zeneigazgató halála után a Nemzeti Filharmonikusok élére új zeneigazgatót neveztek ki Hamar Zsolt Liszt Ferenc-díjas karmester, érdemes művész személyében, a megbízott főigazgató pedig Herboly Domonkos lett. A zenekarral szorosan együttműködő, művészi törekvéseiben támogató Nemzeti Énekkart továbbra is Somos Csaba karnagy vezeti.  A két együttes állandó otthonukon, a Művészetek Palotáján kívül számos budapesti, vidéki és külföldi helyszínen ad koncertet, és az új évadban az eddigieknél is több alkalom lesz, amelyen együtt lépnek fel. Például a Próbatermi vendégség-sorozatukon – a zenekar próbatermében, a Művészetek Palotájában – mostantól az énekkart is hallhatja a közönség. Így lesz ez az egész évadon áthúzódó Templomi bérlet elnevezésű új budapesti koncertsorozaton is, amelynek négyből három állomásán szintén közreműködik a kórus. A Filharmonikusok nem titkolt célja – ahogyan Hamar Zsolt fogalmaz – hogy olyan zenehallgatókhoz is eljussanak ezekkel a hangversenyekkel, akik eddig talán nem is voltak tisztában azzal, hogy milyen csodálatos élmény egy gyönyörű templomi akusztikában felcsendülő igaz zenei hang.
Az első koncert október 14-én lesz a Szent István-bazilikában, ahol Mozart-, Respighi- és Honegger-művek hangzanak el a Nemzeti Filharmonikusok tolmácsolásában. A koncertsorozat második állomása a Pozsonyi úti református templom, november 1-jén Gárdonyi Zoltán Dicsérő ének a 45. zsoltár verseire és Brahms Német Requiem, op. 45 zeneműveit hallhatja az érdeklődő közönség. A Német Requiem különlegessége, hogy műfaja valójában nem mise, hanem oratórium, és az addig hagyományosan latin nyelven íródott requiemekkel ellentétben, német nyelven született. A Templomi bérlet koncertjei jövő év tavaszán folytatódnak majd a Mátyás-templomban és a Dohány utcai zsinagógában.
Azoknak, akik további információkat szeretnének olvasni a koncertekről, bérletsorozatokról, a művekről és művészekről, nem csak a zenekar közelmúltban megújult honlapja nyújthat segítséget (http://www.filharmonikusok.hu). Szeptember 13-án a Nemzeti Filharmonikusok bemutatták azt az új mobilalkalmazást, amely Magyarország első és egyetlen filharmonikus zenekari applikációja és a közönséggel való aktív kommunikálás eszköze lehet. A hamarosan elérhető alkalmazás használói többek között koncerthíreket olvashatnak, jegyet vásárolhatnak, saját eseménynaptárt készíthetnek, sőt, tudásukat is próbára tehetik az interaktív tesztekkel, játékos módon kerülve még közelebb a komolyzenéhez.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .