Összefogás, megduplázott segítség

Ezek nagy részéhez méltányos állami támogatást is kapunk, de természetesen saját anyagi áldozatainkra és erőfeszítéseinkre is szükség van. A legfontosabb azonban az erkölcsi támogatás, az összetartozás, a felelősségvállalás. Az említett tevékenységeket ugyanis nem az egyházmegye mint jogi személy végzi, hanem tagjainak élő közössége. Imájával, erkölcsi vagy anyagi támogatásával ki-ki ily módon is tanúságot tesz az evangéliumról.

Néhány évvel ezelőtt az egyházmegye Toronyirány című magazinjában már mindezt az egyházmegye tagjai elé tárta a főpásztor. Megható volt a válasz: akkoriban hónapokon át érkeztek az egyházmegye számlájára a néhány száz, illetve egy-két ezer forintos támogatások. Az anyagi segítség összege sem elhanyagolható, de erkölcsi értéke az igazán felbecsülhetetlen. Az evangéliumi jelenet alapján Jézus szerint a szegény özvegyasszony két fillérje végtelenül nagyobb értéket képvisel Isten szemében, mint a dúsgazdag ember nagyképű, hivalkodó, saját fölöslegéből látványosan juttatott nagyobb összegű adománya.


Hogy az evangéliumi jelenet örökké aktuális üzenete szó szerint is megtapasztalhatóvá váljon, az egyházmegye arra kérte az OTP Bank vezetőit, hogy nyissanak egy olyan folyószámlát, amely az egyház céljainak támogatására érkező adományokat fogadja, és a szokásosnál jóval nagyobb mértékben kamatozik. Néhány napja azonban még egy ennél is gyümölcsözőbb megállapodást írt alá Kiss-Rigó László püspök és Windheim József, az OTP Bank dél-alföldi régiójának ügyvezető igazgatója (képünkön): az egyházmegye egész területén minden OTP-fiókban elhelyeztek egy perselyt, illetve nyitottak egy adományszámlát is. Aki bármilyen összeget elhelyez a perselyben vagy befizet az adományszámlára, annak hozzájárulását az OTP Bank minden évben megduplázza, azaz ugyanannyit tesz hozzá. Ezentúl a Szeged– csanádi egyházmegye céljainak elérését, közszolgálati és karitatív tevékenységének hatékonyságát nemcsak az állami finanszírozás és a hozzáadott önerő, hanem az egyházmegye tagjaitól érkező, megduplázott hozzájárulás is segíti. S ami még ennél is sokkal értékesebb támogatást jelent, az az egyéni áldozatvállalás erkölcsi ereje.

A Szeged–csanádi egyházmegye adományszámlaszáma: 11735005-20559850

T. K.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .