Összefogás a rászoruló családokért


Az Úr Jézus nem csupán szavaival hirdette a felebaráti szeretetet, hanem példát mutatott követői számára. Szentatyánk, XVI. Benedek pápa idei nagyböjti üzenetében így fogalmaz: „A testben (…) a tagok törődjenek egymással (1Kor 12,25), hangsúlyozza Szent Pál, hiszen egyetlen testet alkotunk. A testvérek iránti szeretet, melynek egyik kifejeződése az alamizsna – tipikus nagyböjti cselekedet az imádság és a böjt mellett –, ebben a közös összetartozásban gyökerezik.”

A héten ünnepeltük Boldog Apor Vilmos vértanú püspök (1892–1945) születésének százhuszadik évfordulóját. Gyulán a szegények plébánosának is nevezték, mert mindig kész volt segíteni a rászorulókon. Az egyik karácsonyon elajándékozta a plébánia élelemkészletének nagy részét és minden pénzét. Püspökké szentelésén, amely 1941-ben volt Gyulán, hat szegény kisgyermek köszöntötte a következő szavakkal: „Mi, hat kis árva, (…) köszönjük neked, jóságos jótevőnk, hogy mindig adtál az éhezőknek.” A szent életű főpásztor végrendeletében is kitért a szegényekre, megnevezve hat várost, hogy egy meghatározott összeget „adjanak alamizsnául (…) szegényei részére a hatóságnál nyilvántartott segélyre szorulók arányában szétosztva, esetleg több részletben.”

Ebben a szellemben kérjük a testvérek segítségét, hogy segítőkész lélekkel az Isten szerető jóságát közvetítsük adományunkkal. Tudjuk, hogy a katolikus családok is nehéz helyzetben vannak és anyagi gondokkal küzdenek. Ezért nem perselygyűjtésre buzdítjuk a testvéreket, hanem arra, hogy szerény lehetőségeikhez mérten tartós élelmiszerrel járuljanak hozzá a katolikus egyház segélyakciójához. Ezzel egy ősegyházi hagyományt elevenítünk fel, hiszen az I. század keresztényei a kenyértörésre vitték magukkal a szegényeknek szánt adományaikat. Az ő példájukat követve kérjük, hozzák el a szentmisékre tartósélelmiszer-felajánlásukat, és tegyék a templomban erre kijelölt helyre. A legkisebb adománnyal is a felebaráti szeretet csodája valósul meg közöttünk.

Telefonos adományvonalon is bekapcsolódhatunk a karitász segítő munkájába. Ha hívjuk a 1356-os számot, hívásonként ötszáz forinttal segítünk.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .