Ősi múlt és dinamikus jelen
Platán rendezvényközpont (látványterv)

 

A paprika után egy átlag magyarnak eszébe jutnak történelmi tanulmányai, amikor elsajátította, hogy államalapító Szent István királyunk alapította a kalocsai érsekséget, amely több mint ezer éve a magyar katolicizmus egyik fellegvára. Ha végigmegyünk a főutcán, szinte minden épület valamilyen módon az egyházhoz kötődik. Itt alapították a piaristák az ország legrégebbi gimnáziumát 250 éve, itt alakították ki a jezsuiták országszerte híres tanintézményüket, itt képezték a katolikus tanítókat, papokat.

Foktői úti híd

Foktői úti híd

Mi jut még eszébe egy magyar vagy akár külföldi látogatónak? A világhírű népművészet, a gyönyörű kalocsai táncok, a falfestés, a hímzés. A kalocsai virágminták az 1930-as évektől világhírűvé váltak, s napjainkban reneszánszukat élik.

Buszparkoló

Buszparkoló

Van egy negyedik dolog is, főleg, ha férfiemberről van szó. Kalocsa a hetvenes-nyolcvanas években katonavárossá vált, a magyar férfi értelmiség jelentős részének az jut eszébe, hogy itt volt előfelvételis katona. Képzelje el, hogy visszatér ifjú éveinek színhelyére, s összeveti akkori emlékképeit a barokk kisváros mai látnivalóival. Idegenvezetőre lesz szüksége, Kalocsa olyan mértékben megváltozott.

Schöffer Múzeum

Schöffer Múzeum

 

scoffer02A Kalocsa Szíve Program keretében Európai Uniós támogatással impozáns attrakciók váltak, s válnak elérhetővé.
Ha leparkolunk a hatalmas buszparkolóban, azonnal a barokk stílusú székesegyház tornyai tárulnak elénk. Átkelve egy Vajas nevű folyócskán, megcsodálva egy vízesést, elénk tárul a történelmi főtér, az érseki palota, valamint a nyárra elkészülő Astriceum, amely az ország legújabb egyházi múzeuma. A török kiűzése után felépült érseki kastélyban van a világhírű könyvtár, amely a világ egyik legszebb bibliotékája. A sétányon továbbhaladva eljutunk az úgynevezett Érsekkertbe, amelyben 1000 fős szabadtéri színpad, a Platán rendezvényközpont, szabadtéri házasságkötő terem, rendezett park és modern játszótér várja a látogatót.

Szabadtéri házasságkötő terem

Szabadtéri házasságkötő terem

Minden nyáron koncertek, folklórműsorok, zenés estek csalogatják a szórakozni vágyókat.
Megtekintheti az idelátogató a gyönyörűen felújított népművészeti házat, megkóstolhatja a látogatóközpontban a Duna Borrégió borait is. Meglátogathatja Nicolas Schöffer kinetikus szobrászművész egyedülálló kiállítását, megcsodálhatja a Chronos 8. fénytorony fényjátékát.
Kalocsát érdemes meglátogatni! Finom ételek, olcsó szállások, az ezeréves múlt és a jelen attrakciói elvarázsolják az idelátogatókat. (X)

infoblokk

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..