Orvostanhallgatók hálaadása

Fotó: Harasztovics Arnold

 

Udvardy György pécsi megyéspüspök Isten és ember viszonyáról, Isten szeretetének kiáradásáról beszélt a szentmisén. Rámutatott: Isten szeretete nyilvánul meg az áldásban és a szolgálatban is, amelyre felkészülten vállalkoznak az avatandó orvosok.
Jézus bevon bennünket a küldetésébe. Azt tanítja: Aki hasonlítani akar hozzá az Atya ismeretében és szeretetében, az hasonlítani fog a küldetésében is. A gondoskodásban, a sebek gyógyításában, a vigasztalásban, az életre támasztásban, mások megóvásában. Jézus ebbe a küldetésbe von be mindannyiunkat – fogalmazott a püspök. – Úgy gondolom, hogy a gyógyítás, az orvosi hivatás az isteni szeretet és jóság emberi megnyilvánulása. Küldetés, amely a bizalmon, a biztonságon és az élet teljességén nyugszik. Az orvos az embert gyógyítja, aki egész életében Istent keresi – mondta a főpásztor.
A hivatás lényegéről és lelkiségéről is beszélt a püspök: „Ez a hivatás, túl azon, hogy nagyon alapos szakmai felkészültséget és emberi elköteleződést kíván, Istentől akart szolgálat, amely az ő szeretetét és az emberről való gondoskodását jeleníti meg. Isten gondoskodni akar a népéről, pásztorként akar jelen lenni népe körében az orvosai által is, akik a bizalomra építve gyógyítanak. Az orvos különös módon részesedik ebből a pásztori küldetésből.
A sebek gyógyítása, az élet megóvása egyszerre isteni és emberi mű. S nem csak a betegségek gyógyítását, hanem magának az embernek a gyógyítását, védelmét értjük ez alatt, hogy az ember mint Isten képmása alkotójához méltó módon élhessen, és ne legyen olyan ideológia vagy más megfontolás, ami ezt az emberképet széttiporja vagy át akarja írni – fogalmazott a főpásztor. A szentmise végén Udvardy György megyéspüspök, Máger Róbert püspöki irodaigazgató-helyettes, valamint Nagy Norbert leköszönő egyetemi lelkész egyenként megáldotta az avatandó orvosokat.
A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán a diplomaátadó ünnepséget a hálaadó szentmise után, június 29-én tartották.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .