Orvostalálkozó a templomban

A Fejér megyei Szár idén már tizedik alkalommal adott otthont a rendezvénynek. Ott született Kellermayer Miklós egykori kollégája, az 1991. augusztus 29-én elhunyt Romhányi György, a pécsi kórbonctani intézet professzora, aki diákjai körében népszerű előadó és hívő ember volt. Egykori munkatársai, tanítványai évről évre elzarándokolnak Szárra a halálának évfordulóját követő hétvégén, hogy a helyi katolikus templomban a szellemiségét idéző konferenciát tartsanak. A szervező lelkipásztorokat, művészeket és orvosokat hív meg, hogy fejtsék ki gondolataikat a mintegy százötven fős, jobbára orvosokból álló hallgatóság előtt.

Az idén Erdő Péter bíboros mutatott be szentmisét, majd tartott előadást A szenvedés és az emberi méltóság címmel. Fabiny Tamás evangélikus püspök A keresztyén gyógyítás bibliai gyökerei címet adta előadásának, Balassa Sándor zeneszerző pedig a gyönyörködtető, éltető, „megegészségesítő” zenéről beszélt. A nap folyamán még négy professzor – Németh-Csóka Mihály, Tanka Dezső, Süle Tamás és Németh Péter – tartott előadást a szári templomban: a test és a lélek egységes karbantartásáról, valamint a hittel végzett orvoslásról.

Ez a találkozó nem más, mint lelkigyakorlat orvosoknak – vélekedik a szervező.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .